Rookverbod redt levens

31/10/12 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

Tot een derde minder hartinfarcten, ruim 10 jaar langer leven. Recente gegevens uit de Verenigde Staten laten er geen twijfel over bestaan. Een rookverbod redt levens.

Hardnekkige rokers klagen voortdurend dat een rookverbod hun persoonlijke vrijheid inperkt. Dat het toch hun keuze is. Akkoord, zolang zij geen andere mensen schade berokkenen en dat doen ze wel degelijk wanneer ze binnen blijven roken. Zoals het nieuwe onderzoek aantoont, zijn voldoende redenen om cafés, restaurants en andere werkplekken volledig rookvrij te maken en te houden.

Sinds de invoering van een volledig rookverbod in cafés, restaurants en andere werkplekken daalde het aantal hartinfarcten in Olmstead in de Verenigde Staten met maar liefst 33%. Ook het aantal gevallen van plotse dood lijkt er af te nemen. De studie verschijnt in Archives of Internal Medicine.

Meer gezondheid voor iedereen

Dokter Richard Hurt van het Nicotine Dependence Center van de Mayo Clinic in Rochester en hoofd van het onderzoeksteam twijfelt er niet aan dat de tabaksrook die in een lokaal hangt, een belangrijke, maar vermijdbare risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Het is weinig waarschijnlijk dat de daling van het aantal hartinfarcten aan andere factoren te wijten is dan aan de rookstop en het verdwijnen van de tabaksrook. Het is immers weinig aannemelijk dat niet alleen de rokers, maar ook nog zoveel andere mensen naar aanleiding van een rookverbod plots ook meer zouden gaan bewegen of gezonder gaan eten, om alleen die twee maar te noemen. Alleen het roken is gestopt, alle andere factoren zijn hoogstwaarschijnlijk gelijk gebleven.

De studie van Hurt is niet de enige die aantoont dat de rookstop een stevig gezondheidsvoordeel oplevert voor een veel grotere groep dan alleen de rokers zelf. In sommige streken noteerde men na het invoeren van het rookverbod een daling van 40% in het aantal ziekenhuisopnames. Zag men bijvoorbeeld ook minder gevallen van astma bij kinderen.

Een rookverbod levert meer gezondheid op voor héél de bevolking. Laat daar geen twijfel over bestaan.

Jan Etienne, Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners