Rookpatroon nauwelijks beïnvloed door prijs

22/08/12 om 20:34 - Bijgewerkt om 20:34

De prijs van sigaretten heeft wel invloed op het aantal mensen dat rookt, maar nauwelijks op het aantal sigaretten dat een roker dagelijks opsteekt.

De prijs van sigaretten heeft wel invloed op het aantal mensen dat rookt, maar nauwelijks op het aantal sigaretten dat een roker dagelijks opsteekt. Dat valt af te leiden uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Opvallend is namelijk dat in landen waar per roker de meeste sigaretten gerookt worden, de sigaretten bij lange na niet het goedkoopst zijn.

De vijf landen waar het meest gerookt wordt - Kiribati, Griekenland, Nauru, Oostenrijk en Rusland - hanteren gemiddelde prijzen van 4 à 5 dollar (ongeveer 3,50 euro). Rusland heeft een flink lagere prijs (1,03 dollar of 0,83 euro); Kiribati juist enorm hoog (7,19 dollar of 5,77 euro).

Tegelijk wordt in de landen waar de prijzen enorm hoog zijn, slechts iets minder dan het wereldwijde gemiddelde gerookt per roker. De vijf landen met de hoogste prijs per pakje sigaretten - Noorwegen, Ierland, Australië, Groot-Brittannië en Singapore - hanteren prijzen van omgerekend 7 tot bijna 11 euro per pakje. Toch steken de rokende bewoners van die landen gemiddeld nog 24 sigaretten per dag op. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners