Rokers niet welkom in almaar meer huurwoningen

25/01/12 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:45

In meer en meer huurwoningen is het verboden om te roken. Dit keer is het niet de overheid die het verbod oplegt, maar de eigenaars.

Rokers niet welkom in almaar meer huurwoningen

© Belga

Verscheidene huiseigenaars laten in hun huurovereenkomst een clausule opnemen waarin staat dat de huurder niet mag roken in de woning. Het wordt hierdoor moeilijker voor rokers om een woning vinden, melden Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen.

Privérechten

Vooral in nieuwe en pas gerenoveerde woningen is roken taboe. Op het hoofdkantoor van de Huurdersbond vindt men een anti-rookclausule in het huurcontract geen goede zaak. "We hebben hierover nog geen klachten ontvangen, maar als dat gebeurt, dan zullen we ons zeker verzetten", zegt woordvoerder Geert Inslegers. "Zo'n clausule beperkt de privérechten."

Schade

Het Algemeen Eigenaarssyndicaat (AES) treedt de Huurdersbond bij. "Roken behoort wel degelijk tot de privésfeer van de huurder. Hij of zij moet na het huurcontract de woning in dezelfde staat teruggeven.

Ik denk niet dat roken onherroepelijke schade toebrengt aan een huurpand. We raden dan ook al verhuurders af om zulke clausules op te nemen in het huurcontract", zegt directeur Katelijne D'Hauwers van het AES. (Belga/EE)

Onze partners