Rodegist-rijst is natuurlijk, maar daarom niet veilig

03/07/14 om 13:51 - Bijgewerkt om 14:28

Belgen die lijden aan een te hoge cholesterol grijpen soms naar voedingssupplementen, zoals rodegist-rijst. Maar dat is niet zonder gevaar.

Rodegist-rijst is natuurlijk, maar daarom niet veilig

Rodegist-rijs © Istock

Bijna twee op de drie Belgen lijden aan een te hoge cholesterol. Sommigen nemen daar geneesmiddelen voor, de meesten proberen hun cholesterol onder controle te houden door hun levenswijze aan te passen. Dat kan onder meer door op de voeding te letten en meer te bewegen. Sommige Belgen grijpen ook naar voedingssupplementen, zoals rodegist-rijst. Alleen is dat niet zonder gevaar.

Zo heeft het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking (BCFI) recent meldingen gekregen van een stijging van de transaminasen bij patiënten die een voedingssupplement op basis van rodegist-rijst hadden ingenomen. Deze supplementen worden aangeraden als alternatieve behandeling voor hypercholesterolemie. Een stijging van de transaminasen wijst op een leverfunctiestoornis en moet medisch opgevolgd worden.

Wetenschappelijk is aangetoond dat rodegist-rijst wel degelijk zijn merites heeft. Studies van korte duur tonen aan dat het een gunstig effect heeft op de lipidenhuishouding. Maar er zijn geen gegevens over de veiligheid op lange termijn. Wel zijn er meerdere gevallen bekend van patiënten die door de inname van rodegist-rijst last kregen van de afbraak van spierweefsel en leverproblemen. Het BCFI vindt het daarom belangrijk dat ook artsen alert zijn op problemen met patiënten die rodegist-rijst als voedingssupplement innemen.

Geen geneesmiddel, maar voedingssupplement

Een van de grootste hindernissen is echter dat de arts daar vaak niet van op de hoogte is. Rodegist-rijst is geen geneesmiddel, maar een voedingssupplement. Daardoor valt het buiten de strenge geneesmiddelencontroles en is het ook niet altijd duidelijk wat het gehalte van werkzame bestanddelen in het supplement is.

Een ding moet wel duidelijk zijn: voedingssupplementen op basis van rodegist-rijst zijn geen alternatief voor de medische aanpak van hypercholesterolemie. Een aangepast dieet en beweging en/of geneesmiddelen (statine) zijn een betere en meer betrouwbare oplossing. Bovendien is ook gebleken dat patiënten die een supplement rodegist-rijst innemen, dat geregeld combineren met statines, waardoor het risico op overdosering zeer reëel is.

De kans op nevenwerkingen en problemen met interacties met andere middelen is bewezen. Dus toch even de huisarts verwittigen als je toch beslist om supplementen met rodegist-rijst in te nemen.

Bron: de Apotheker.be

Onze partners