Rode wijn is gezond: te mooi om waar te zijn?

Wijn en druiven © Thinkstock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Een glas wijn is gezond, zolang je oplet tenminste. Want overmatig gebruik draait al snel nadelig uit voor de gezondheid.

September 2003. Konrad Howitz meldt in Nature dat resveratrol de levensduur verlengt van saccharomyces cerevisiae , een gist waarmee de mens al eeuwen wijn, bier en brood maakt. Daarna gaat het dak van het huis. Nature zelf bezondigt zich aan de titel: “Proost op een lang leven” en de media doen niet onder. Overal klinkt het dat resveratrol veroudering tegengaat. Nog meer: het stofje zou ook overgewicht, kanker, diabetes en hart- en vaatziekten tegenhouden.

Het klinkt té goed om waar te zijn en dat is het ook. Het prestigieuze vakblad Annals of the New York Academy of Sciences wijdde onlangs een volledig nummer aan resveratrol, maar komt tot een ontgoochelende slotsom. “Veel onderzoek bij dieren en weinig bij mensen heeft zogoed als niets bruikbaars opgeleverd. Een glas wijn? Oké. Maar er is absoluut geen reden om resveratrolsupplementen in te nemen.”

1. Wat is ‘een glas?’

Het ene glas is het andere niet. Met een standaard wijnglas drink je 75 tot 100 milliliter wijn, maar met een groot bolglas loopt dat al snel op tot 150 ml of bijna het dubbele.

2. Gezonde voeding

Een analyse van de aankopen van 196.000 klanten van de Franse supermarktketen Casino werpt een interessant nieuw licht op de vraag of wijn al dan niet goed is voor de gezondheid.

Wijndrinkers kochten veel meer gezonde voeding dan ongezonde en bierdrinkers omgekeerd. Drinkers van bordeauxwijnen spendeerden het minst aan ongezonde voedingsmiddelen en mensen die geen alcohol kochten het meest.

Wijn drinken lijkt dus samen te hangen met gezondere voedingsgewoonten. In Frankrijk dan toch, want het is niet zeker dat deze conclusies ook gelden voor ons land met zijn verfijnde biercultuur.

Witte wijn valt duidelijk minder in de smaak bij onderzoekers dan rode. Waarom, is niet duidelijk, maar de meeste onderzoeken zijn uitgevoerd met rode wijn. Nochtans leiden onderzoeken met witte wijn zelden tot fundamentele verschillen. Er is dus geen reden om de rode gezonder te noemen dan de witte. We weten het gewoon nog niet.

3. Rood druivensap

Rode wijn maak je van rode druiven, en dat leidt tot de logische vraag: is rood druivensap even gezond als rode wijn? Ja, zo blijkt voor sommige aspecten. Het sap maakt LDL- of zogenaamd slecht cholesterol, net zoals rode wijn, beter bestand tegen oxidatie en het zorgt voor een stijging van het goede HDL-cholesterol.

Beide mechanismen beschermen in zekere mate tegen atherosclerose. Rood druivensap heeft ook meetbaar gunstige reacties op bloedplaatjes en de wand van de bloedvaten. Dit kan het ontstaan van bloedklonters, atherosclerose en een verhoogde bloeddruk afremmen en zo tot een daling leiden van het risico op hartinfarcten, beroerten en dergelijke. In theorie dan toch.

4. Depressie en bloeddruk

Wijndrinkers sukkelen minder snel weg in een depressie, luidt het besluit van een opvolging van 5505 mannen en vrouwen gedurende 7 jaar. Al die mensen waren tussen 55 en 80 jaar, een periode met een hoog risico voor depressies. Niemand van hen was echter depressief (geweest) bij het begin van de studie.

De groep met een beperkte alcoholinname van 5 tot 15 gram per dag (0,5 tot 1,5 glazen wijn) telde aan het einde van de studie 32 procent minder depressievelingen dan de geheelonthouders. Bij de zware drinkers lag het aantal depressies hoger.

Dat bewijst echter niet dat wijn depressies helpt te voorkomen. Zoals gezegd houden wijndrinkers er misschien gezondere leefgewoonten op na en drinken depressieve mensen meer om hun depressie te vergeten.

Rode wijn doet de bloeddruk dalen; niet de alcohol, maar wel de rest van de stoffen, zo blijkt uit een proef met wijn waaruit de alcohol verwijderd was. De daling was niet groot, slechts 4 mm kwik of 0,4 punt, maar het zorgt toch voor een daling van het risico op hart- en vaatziekten met 15 tot 20 procent. Welke stoffen juist verantwoordelijk zijn voor deze daling blijft echter nog onduidelijk. Er zijn nog geen proeven uitgevoerd naar het effect van druiven op de bloeddruk.

5. Uren verwerking

Van alle alcohol die we opnemen, ademen en plassen we slechts minieme fracties uit. De rest wordt verwerkt in de lever en uitsluitend daar.

We verbranden geen alcohol in onze spieren. Hoeveel je ook beweegt, dat maakt niets uit voor de afbraak.

Het duurt ongeveer 2 uur voor één eenheid helemaal afgebroken is. Wie op een nuchtere maag 4 glazen na elkaar drinkt, wacht veiligheidshalve het best 4 uur om een wagen te besturen. Iemand anders laten rijden, is nog veiliger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content