Risicovolle anticonceptiepil toegelaten in België, verboden in Frankrijk

28/01/13 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

'Er is geen reden om te stoppen met de inname van anticonceptiepillen Diane 35', zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. In Frankrijk worden ze echter verboden.

Risicovolle anticonceptiepil toegelaten in België, verboden in Frankrijk

Diane 35-anticonceptiepillen worden sinds 1987 in Frankrijk gelinkt aan vier overlijdens door een veneuze trombose. Bij 125 andere vrouwen waren niet-dodelijke bloedstolsels in de bloedvaten of de slagaderen opgedoken na de inname van het middel.

Het Frans geneesmiddelenagentschap ANSM neemt de anticonceptiva van producent Bayer daarom uit de handel. De beslissing werd genomen omdat het ANSM van mening is dat de voordelen van het middel niet opwegen tegen de risico's ervan.

Wel in België
Volgens het Belgische Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten is de baten-risicoverhouding van deze contraceptiva nog altijd wel positief.

Het geneesmiddelenagentschap verspreidde een mededeling aan de huisartsen, gynaecologen en apothekers waarin op basis van de bevindingen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), aangegeven wordt dat het gebruik van de anticonceptiva slechts in zeer zeldzame gevallen de vorming van bloedstolsels als bijwerking heeft.

De inname van het middel moet dan ook niet worden stopgezet. Het agentschap raadt de artsen wel aan om bij elke individuele patiënte de baten-risicoverhouding te evalueren, de risicofactoren voor trombose na te gaan en een klinische opvolging te verzekeren.(Belga/TE)

Onze partners