Risico op gehoorschade na een bezoek aan discotheek of concert verontrustend

Negen op de 10 jongeren hebben een piep in de oren na een nachtje stappen in een omgeving met loeiharde muziek. Een aantal geraakt er zelfs nooit meer vanaf. Nochtans is voorkomen eenvoudig.

De resultaten van een enquête bij 130.000 stappers na een bezoek aan een discotheek of muziekevenement zijn bedroevend: meteen na het evenement heeft 93% last van een piepgeluid, oorsuizen of verminderd gehoor. Een dag later kampt 38% daar nog steeds mee. Verwacht wordt dat een aantal onder hen permanent met gehoorproblemen blijft kampen.

De cijfers werden voorgesteld door de Nationale Hoorstichting Nederland. Zij lieten een online vragenlijst invullen van mei 2011 tot en met mei 2012 door 130.000 respondenten tussen 18 en 35 jaar een dag na blootstelling aan harde muziek.

Ook opvallend bleek het gebrek aan bewustzijn onder de respondenten: ze hebben amper benul van het risico op blijvende gehoorschade.

1 op 5 Amerikaanse jongeren met oorschade Gehoorschade door muziek kan 100% voorkomen worden, mits stappers en muzieklocaties passende maatregelen nemen. Van de 130.000 ondervraagde stappers denkt 40% zelf niets te kunnen doen om gehoorschade te voorkomen. 96% van de bezoekers draagt geen gehoorbescherming, ondanks de regelmatige blootstelling aan geluidsniveaus tussen 100 en 110 decibel.

82% van de stappers gaat er vanuit dat de muzieklocatie beschermende maatregelen treft, of dat de overheid die maatregelen oplegt. Er zijn echter geen wettelijke regels of richtlijnen met betrekking tot de veiligheid van het gehoor van bezoekers van discotheken.

De Nationale Hoorstichting verwacht dat, bij ongewijzigd beleid, de hoeveelheid jongeren met blijvende gehoorschade snel zal toenemen. In de VS is het aantal jongeren met gehoorschade tussen 12 en 19 jaar in elf jaar tijd met éénderde gestegen tot 20%.

Grote maatschappelijke kosten
Laura van Deelen, directeur van de Nationale Hoorstichting benadrukt dat het hoog tijd is dat de overheid maatregelen treft: ‘Stappers realiseren zichonvoldoende dat het gehoor kapot kan gaan, laat staan wat daarvan de emotionele en financiële gevolgen kunnen zijn; op jonge leeftijd aan een hoortoestel moeten, beperking in je baankeuze, moeten leren leven met een piep in je oor, of – in de ergste gevallen – arbeidsongeschiktheid en sociale isolatie.

Als deze trend doorzet zullen de kosten voor de maatschappij aanzienlijk zijn. En dat terwijl deze vorm van gehoorschade 100% te voorkomen is. Het wordt hoog tijd dat de overheid zich actiever opstelt bij de aanpak van dit gezondheidsprobleem. Zeker als muziekliefhebbers er ten onrechte op vertrouwen dat de
muzieksector en de overheid maatregelen treffen om hun gehoor te beschermen.”

Actie in Vlaanderen
Ook in andere Europese landen wordt naar manieren gezocht om gehoorschade als gevolg van harde muziek tegen te gaan. In Vlaanderen wordt op 1 januari 2013 wetgeving van kracht, die de maximale geluidsemissie stelt op 100 decibel. Bovendien
worden discotheken verplicht om bezoekers kosteloos gehoorbescherming te verstrekken.

Marleen Finoulst, Bodytalk Bron: onderzoek Nationale Hoorstichting Nederland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content