Rijstdrankjes voor kinderen bevatten schadelijk arsenicum

16/07/14 om 21:25 - Bijgewerkt om 21:25

Een Europees-Amerikaanse voedingscommissie maakt zich zorgen over de aanwezigheid van arsenicum in rijstproducten voor kinderen.

Rijstdrankjes voor kinderen bevatten schadelijk arsenicum

Kinderen © Istock

"Arsenicum in rijst en rijstproducten veroorzaakt gezondheidsproblemen bij kinderen en er moeten stappen ondernomen worden om blootstelling te minimaliseren". Zo waarschuwt een Europese en Noord-Amerikaanse voedingscommissie in het vakblad van de European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN).

De ESPGHAN-commissie uit de bezorgdheid over de aanwezigheid van met name anorganisch arsenicum in rijst.

Op dit moment is de concentratie arsenicum in voedingsmiddelen niet gereguleerd in de Europese Unie of de Verenigde Staten. In het rapport roept de commissie op om dat te regelen. In tussentijd raden de experten aan om "geen rijstdrank aan baby's en jonge kinderen te geven".

Kankerverwekkende stof

Nog volgens de commissie is er geen veilige marge die vooropgesteld kan worden, en kan elke blootstelling gezondheidsproblemen veroorzaken.

"Vooral anorganisch arseen is een kankerverwekkende stof en de blootstelling eraan kan op lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid", zegt arts Iva Hojsak van het Universitair Kinderziekenhuis Zagreb en hoofdauteur van het rapport.

Het aandeel anorganisch arsenicum in rijst is afhankelijk van de rijstsoort en de plaats waar die werd gekweekt. Sowieso bevat rijst hogere concentraties arsenicum dan andere granen omwille van de unieke fysiologie van de plant en de manier waarop rijst groeit op overstroomde velden.

De hoogste concentraties anorganisch arsenicum werden gevonden in de zemelen (de zaadhuiden en vruchtwanden van de rijstkorrel). "Daarom is de consumptie van producten gemaakt van rijstzemelen zoals rijstdrank, meer risicovol dan de consumptie van gepolijste, witte rijst", zegt de voedingscommissie.

Bron van koolhydraten

Omwille van de beschikbaarheid, de voedingswaarde en de lage hoeveelheid allergene stoffen, is rijst een veelvoorkomende bron van koolhydraten bij baby's. Rijstpoeder en rijstsiroop wordt ook vaak toegevoegd aan baby- en peutervoeding.

"Dat maakt dat de blootstelling aan anorganisch arsenicum bij deze groep jonge kinderen twee tot driemaal hoger ligt dan bij volwassenen", aldus het rapport.

De voedingsdeskundigen zeggen dat op rijst-gebaseerde formules "een optie" blijven voor kinderen die allergisch zijn aan koemelk. Maar de aanwezigheid van arsenicum moet gemeld worden zodat artsen en ouders het gebruik ervan beter kunnen overwegen.

In gebieden in de wereld waar het rijstverbruik zeer hoog ligt moet gezocht worden naar die rijstsoort die het minst arsenicum bevat voor de bereiding van kindervoeding.

De commissie roept tenslotte op tot verder onderzoek over de aanwezigheid van anorganisch arsenicum in rijstproducten en de impact op de menselijke gezondheid. (IPS)

Onze partners