'Revolutionaire' pil tegen alcoholconsumptie terugbetaald in België

26/03/14 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Een nieuw medicijn dat de zin om te drinken vermindert, wordt binnenkort terugbetaald in België.

'Revolutionaire' pil tegen alcoholconsumptie terugbetaald in België

© Thinkstock

België heeft toelating gegeven voor nalmefeen, een nieuw 'revolutionair' medicijn voor het reduceren van alcoholgebruik. Dat melden de kranten Le Soir en Sudpresse.

Nalmefeen dankt zijn originaliteit aan het feit dat het aan alcoholisten geen totale desintoxicatie oplegt, maar in de hersenen het mechanisme reduceert van het fijne gevoel van het drinken en zo de 'lokroep' om alcohol te gebruiken vermindert. Nalmefeen is enkel op voorschrift verkrijgbaar onder de naam Selincro.

Volgens Le Soir verhinderen de actieve stoffen de dronkenschap niet, maar verminderen ze de zin om te drinken. Er wordt vooral gemikt op thuisdrinkers, die gewend zijn aan het gebruiken van grote hoeveelheden alcohol.

Psychologische begeleiding

Het medicijn is niet bestemd voor alle personen die hun alcoholgebruik willen verminderen, maar voor mannen die meer dan 60 gram per dag gebruiken en vrouwen die meer dan 40 gram per dag drinken.

Tijdens een behandeling moet de patiënt een pil innemen wanneer hij voorziet dat zijn alcoholgebuik overmatig riskeert te zijn, liefst één of twee uur voor dit risico. In België kost een pil één euro aan de patiënt (70 cent voor patiënten met gering inkomen), de sociale zekerheid betaalt de rest terug van een doosje met 14 pillen, dat 58,12 euro kost. De terugbetaling van de behandeling is onderworpen aan voorwaarden, onder meer de psychologische begeleiding van de patiënt. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners