‘Reuma is geen ziekte, maar een syndroom’

Reum © Istock

Onderzoek naar eiwitcomplexen die deel uitmaken van ons immuunsysteem, tonen aan dat reumatoïde artritis (RA) eerder als een syndroom dan als een ziekte moet worden beschouwd.

Onderzoek naar eiwitcomplexen die deel uitmaken van ons immuunsysteem, tonen aan dat reumatoïde artritis (RA) eerder als een syndroom dan als een ziekte moet worden beschouwd. Dat melden het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de UGent.

Reumatoïde artritis (RA) is een ontstekingsziekte die de gewrichten aantast en zonder behandeling evolueert tot een invaliderende en pijnlijke aandoening, die de levenskwaliteit van patiënten ernstig kan aantasten. Naar schatting kampt 1 tot 2 procent van de wereldbevolking met RA, in Europa ongeveer 5 miljoen mensen.

Pijnlijk

“Reumatoïde artritis kan zeer pijnlijk zijn en het is niet altijd makkelijk het meest geschikte geneesmiddel te vinden”, zegt onderzoeker Mohamed Lamkanfi (VIB/UGent). “Tot voor kort werd RA beschouwd als één ziekte, maar ons onderzoek suggereert dat het eerder een syndroom dan een ziekte is, met andere woorden, dat gelijkaardige symptomen verschillende oorzaken kunnen hebben. Deze kennis kan leiden tot een meer gepersonaliseerde aanpak bij de behandeling, waarbij je op basis van het profiel van de patiënt het best geschikte geneesmiddel selecteert.”

Onderzoekers vermoedden al langer dat inflammasomen, eiwitcomplexen die deel uitmaken van ons immuunsysteem, een rol spelen bij het ontstaan en de progressie van RA. Tijdens een onderzoek met muizen zijn ze erin geslaagd om het eiwit interleukine-1 dat een belangrijke rol speelt bij ontstekingsreacties, te blokkeren.

“Met dit eerste muismodel dat de genetische focus op de inflammasomen legt, is meteen ook de basis gelegd om nieuwe therapieën te ontwikkelen”, klinkt het nog. Eerder werd al aangetoond dat andere eitwitten ook een mogelijke rol spelen bij RA. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content