Resistentie tegen antibiotica stijgt: microbenkillers in de maak

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Zonder nieuwe antibiotica zal de gezondheidszorg terug naar de jaren 1940 gekatapulteerd worden.

Bacteriën ontwikkelen massaal resistentie tegen antibiotica, waardoor we sommige infecties niet meer kunnen behandelen: vandaag sterven patiënten omdat behandelingen hun effectiviteit verloren hebben. Om te vermijden dat de gezondheidszorg terug naar de jaren 1940 gekatapulteerd wordt, moeten we nieuwe antibacteriële middelen vinden.

Hersenonderzoeker Joost Schymkowitz van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en zijn collega’s beschrijven in Nature Communications een aanpak om uit de impasse te raken. Zij werken aan nieuwe moleculen met een sterk antibacterieel effect tegen een grote groep bacteriën. Hun moleculen dringen cellen binnen en doen er eiwitten samenklitten, waardoor microben in geen tijd het loodje leggen. Omdat het om een totaal nieuwe aanpak gaat, hebben bacteriën niets aan de resistentie die ze al hadden. De Vlaamse start-up Aelin Therapeutics zal de technologie commercialiseren.

Bio-ingenieur Sandra Van Puyvelde van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en haar collega’s schreven eind vorig jaar in The Lancet Infectious Diseases dat antibiotica in veevoer waarschijnlijk de oorzaak waren van de ontwikkeling van resistente salmonellabacteriën. Dat moet begonnen zijn in de jaren 1950: toen werd er massaal penicilline in lage dosissen preventief aan dat voer toegevoegd. De resistentie werkt ook tegen ampicilline, een van de meest gebruikte antibiotica om mensen te behandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content