Regels zorgverlof versoepeld

22/10/12 om 18:27 - Bijgewerkt om 18:27

Vanaf 1 november is het mogelijk om als werknemer de arbeidsovereenkomst te schorsen voor een week om te zorgen voor een kind dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen wegens een zware ziekte.

De regels rond het zorgverlof zijn versoepeld. Vanaf 1 november is het mogelijk om als werknemer de arbeidsovereenkomst te schorsen voor een week om te zorgen voor een kind dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen wegens een zware ziekte. De vakbond ABVV meldde het nieuws en is zeer opgetogen.

De nieuwe regels zijn net in het Staatsblad verschenen. "Vroeger moest je minstens voor een maand opnemen en moest je het verlof zeven dagen op voorhand aanvragen", zegt Jef Maes, directeur van het sociaal departement van ABVV.

Met de nieuwe regels kan er voor een week verlof genomen worden om voor een minderjarig kind te zorgen dat wegens zware ziekte moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Als het om een onverwachte hospitalisatie gaat, moet de werkgever zo snel mogelijk een attest krijgen. De periode van afwezigheid kan nog met een week verlengd worden.

Zware ziekte?Onder zware ziekte wordt elke ziekte of medische ingreep verstaan die door de behandelende arts van het kind als dusdanig wordt beschouwd en waarbij de geneesheer oordeelt dat elke vorm van sociale familiale of emotionele bijstand of verzorging noodzakelijk is.

Volgens Maes betaalt de werkgever geen loon tijdens het verlof, maar kan de werknemer een uitkering van de RVA krijgen, plus een Vlaamse premie. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners