Redt Roquefort levens?

31/12/12 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Ondanks het hoge vetgehalte en de grote hoeveelheden zout, zou de Franse blauwschimmelkaas Roquefort door het rijpingsproces bepaalde stoffen bevatten die de gezondheid van hart en bloedvaten bevorderen.

Redt Roquefort levens?

Dat beweert althans het Britse biotechbedrijf Lycotec in het wetenschappelijke tijdschrift Medical Hypotheses. Diverse media namen het bericht klakkeloos over.

Volgens de onderzoekers verklaart naast de rode wijn, nu ook de kaas een deel de Franse paradox: ondanks een weinig uitgebalanceerd dieet zouden onze zuiderburen gemiddeld gezien een stuk langer leven.

Lycotec vraagt de farma-industrie om de kaas eens aandachtig onder de loep te nemen. Om zo'n krasse uitspraak te doen moet je wel over goede papieren beschikken, met name een stevig onderbouwde wetenschappelijke studie.

De auteurs van het artikel in Medical Hypotheses steunen hun hypothese op eerdere studies waarin van bepaalde bestanddelen van Roquefort-kaas een gunstig effect werd vastgesteld op biochemische processen die verband houden met cholesterol, bloeddruk, immuniteit en zelfs kanker. Vele van die studies waren niet meer dan het waarnemen van scheikundige processen in een laboratorium. Van onderzoek bij de mens was nooit sprake.

Gezondheidsclaims die gebaseerd zijn op laboratoriumonderzoek en op de opinie van experts worden in de hiërarchie van de evidence-based medicine beschouwd als de minst betrouwbare. De stelling dat Roquefort levens zou redden hoort thuis in deze categorie.

MF / Hans Van Brabandt, directeur www.cebam.be

Lees meer over:

Onze partners