‘Recordaantal studenten wil huisarts worden’

© iStock

Het structurele ­tekort aan geneeskundestudenten die huisarts willen worden, lijkt niet meer aan de orde.

“Tien jaar ge­leden studeerden er nog 94 huisartsen af aan de Vlaamse universiteiten. Binnenkort zullen we de magische kaap van 300 ronden”, zegt hoogleraar ­huisartsgeneeskunde Jan De ­Maeseneer (UGent). Zo veel huisartsen zijn er ook jaarlijks nodig om de tekorten weg te werken, luidt het zaterdag in Het Nieuwsblad.

Bijna een op de twee studenten (gemiddeld 41 procent) kiest ervoor om huisarts te worden, een record. In Gent zijn er dit academiejaar 120 van de 280 geneeskundestudenten begonnen aan de specialisatie huisartsgeneeskunde.

Aan de Universiteit Antwerpen zijn dat er 40 van de 120 en aan de KU Leuven 180 van de 420 studenten.

Volgens professor huisarts­geneeskunde Dirk Devroey (VUB) komt het succes niet uit de lucht ­gevallen. “De studie is aantrekkelijker geworden. Al vanaf het tweede jaar maken studenten via stages kennis met het beroep. Gaandeweg leren ze het vak appreciëren”, zegt hij.

Er blijken twee opmerkelijke elementen die het beroep van huisarts aantrekkelijker maken voor studenten. Een beter inkomen, dat met 70 procent is gestegen, en een aantrekkelijker uurrooster – dankzij de groepspraktijken – doen de richting her­opflakkeren. Bovendien is er nog het toenemend belang van nieuwe ­technologieën en apps.

En de interesse zal alleen maar ­toenemen, voorspelt hoogleraar ­huisartsgeneeskunde De Maeseneer. “Generalisten, onder wie huis­artsen, zullen belangrijker worden dan ­superspecialisten. Door de ­vergrijzing zullen ze meer geconfronteerd worden met chronische ziektes. Die ­vereisen een totaalaanpak, van huisartsen, maatschappelijk werkers en verpleegkundigen.” (NB/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content