Rauwe basilicum kan leiden tot voedselinfectie

21/08/14 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:56

Sommige darmbacteriën zoals Salmonella overleven op verse basilicum. Het eten van rauwe basilicum kan dus leiden tot gezondheidsrisico's zoals een voedselvergiftiging.

Rauwe basilicum kan leiden tot voedselinfectie

Basilicum © Istock

Bepaalde darmbacteriën E. coli en Salmonella overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten. Dat bestudeerde biowetenschapper Jolien Boussemaere (UGent) in haar masterscriptie.

Met een overlevingsstudie, waarbij bepaalde E. coli en Salmonellabacteriën op verse basilicum werden aangebracht, bleek dat die zeven dagen bij 22 graden overleefden en acht dagen bij 7 en 15 graden Celsius, en dat ondanks het feit dat basilicum een bewezen antibacteriële werking heeft door de aanwezigheid van essentiële oliën.

Consumptie

"Indien verse basilicum besmet zou zijn met E. coli O157 of Salmonella Thompson en Typhimurium, kunnen deze ziekteverwekkers overleven gedurende een normaal proces van transport, distributie en opslag door de consument", zegt Boussemaere.

"De infectieve dosis van de ziekteverwekkende kiemen zal variëren van de bacteriële stam, de gezondheidstoestand van de consument en de niveaus waarin Salmonella aanwezig is. Net omdat het gaat om een kant-en-klaar product, dat niet verhit wordt voor consumptie, houdt de goede overleving van deze pathogenen een (beperkt) risico op voedselinfecties in."

Om besmetting te voorkomen, wijst Boussemaere op het belang van goede hygiënische werkpraktijken van riek tot vork. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners