Rampen en felle stress zijn slecht voor het hart

De tsunami in Japan vorig jaar was een absolute ramp. Maar zelfs wie het overleefde, was niet veilig. De cijfers van hartaandoeningen schoten de hoogte in.

De tsunami in Japan vorig jaar was een absolute ramp. Maar zelfs wie het overleefde, was niet veilig. De cijfers van hartaandoeningen schoten de hoogte in en het duurde ruim een maand voor ze weer naar hun normale niveau daalden. Rampen en felle stress zijn duidelijk slecht voor het hart.

Op 11 maart vorig jaar beefde de oceaanbodem naast Japan zoals bijna nooit tevoren. De aardbeving met 9.0 op de Richterschaal was er een de zwaarste ooit. Minuten later stortte een muur van water zich over de Japanse kust. De tol was zwaar, 15.861 doden, 3.018 vermisten en 388.783 huizen vernietigd.

Bij rampen zoals die in Japan verliezen mensen in een oogwenk alles. Familie, huis, werk, vrienden en alle zekerheden. Het levert een enorme stress die mensen met hartproblemen teveel kan worden. Cardioloog Hiroaki Shimokawa van de Tohoku Universiteit in Sendai in Japan, stelde een abrupte stijging vast van 5 verschillende aandoeningen, namelijk:

hartfalen (een sterk verzwakte werking van het hart die vaak op korte tijd fataal evolueert),

acute problemen van de kransslagaders, zoals hartinfarcten en hartkramp (angina pectoris),

beroertes,

plotse hartstilstand,

longontstekingen (een factor die in belangrijke mate kan bijdragen aan de verdere aftakeling bij hartfalen).

Verdubbeling

Het aantal gevallen van hartfalen verdubbelde ruim van 25 per dag (ongeveer het daggemiddelde gedurende de voorbije 3 jaar), naar meer dan 60. Het aantal gevallen van longontsteking kende een gelijkaardige stijging, van kleine 40 naar bijna 100. Het duurde meer dan 6 weken voor deze cijfers weer naar normale waarden waren gedaald.

Het aantal plotse hartstilstanden en beroertes kende een verloop met pieken waarbij de grootste aantallen opgetekend werden vrij kort na de aardbeving en na de grootste naschok op 7 april. Tussendoor daalden de aantallen gevallen vrij snel. In de piekweken telde men bijna 120 beroertes per dag, tegenover een 70 normaal en een 85 plotse hartstilstanden, tegenover een 40 normaal.

Fatale stress Het onderzoek toont duidelijk dat zware stress bijdraagt tot ernstige hartproblemen. Zware stress betekent in dit geval meer dan alleen maar de aardbeving en de tsunami. Het slaat ook op de stress die het gevolg is van het uitblijven van hulpverlening, het wegvallen van levensvoorzieningen zoals water, voedsel, onderdak, elektriciteit, transportmogelijkheden naar een veilige zone en hulpvoorzieningen, de dreiging van nucleaire besmetting, enzovoort.

Hiroaki Shimokawa bracht zijn resultaten naar voren op het recente congres van de Europese Vereniging van Cardiologen in München.

De volledige studie zal gepubliceerd worden in het European Heart Journal.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content