Proteïnerijke snacks verbeteren het humeur

13/06/15 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Tieners die kiezen voor een proteïnerijke sojasnack, eten ook de rest van de dag minder ongezond. Bovendien hebben deze snacks een positieve invloed op het humeur.

Proteïnerijke snacks verbeteren het humeur

Yoghurt © iStock

Een recent onderzoek van de University of Missouri-Colombia ging het effect na van proteïnerijke sojaproducten eten op het hongergevoel en de voedselkeuzes van tieners. De participanten van het onderzoek waren mannelijke en vrouwelijke jongeren tussen 13 en 19 jaar, met normaal gewicht of overgewicht. De onderzoekers gingen na hoe snacken in de namiddag hun appetijt beïnvloedde, alsook hun eetlust en voedselkeuzes later op de dag.

Meer dan één voordeel

Delen

Wanneer kinderen proteïnerijke snacks eten in de namiddag, is er minder kans dat ze later op de dag ongezonde snacks gaan eten

De studie toonde aan dat het nuttigen van proteïnerijke snacks in de namiddag tieners helpt om gezonder te eten en om hun honger onder controle te houden. 'Het probleem met veel van de gemakkelijke grab-and-go snacks is dat ze vol zitten met suikers en vetten", zegt Heather Leidy, assistent professor Voeding en Inspanningsfysiologie aan de Universiteit van Missouri-Columbia.

'Wanneer kinderen proteïnerijke snacks eten in de namiddag, is er minder kans dat ze later op de dag ongezonde snacks gaan eten. Dit is zeker belangrijk voor kinderen die ongezond bijkomen willen voorkomen.'

Uit het onderzoek bleek nog een voordeel: wanneer tieners proteïnerijke snacks aten, gingen ze doorheen de dag ook meer eiwitten eten en minder vet. Voor personen die in het algemeen meer proteïnen willen eten, is het dus geen slecht idee om te beginnen met proteïnerijke snacks.

Beter humeur

Tot slot werd er nog opgemerkt dat proteïnerijke snacks bepaalde aspecten van het humeur en cognitieve prestaties verbeterden.

De proteïnerijke namiddagsnacks bestonden uit sojapudding die niet beschikbaar is voor het grote publiek. Professor Leidy verklaart wel dat er voldoende vergelijkbare kwaliteitsvolle bronnen van proteïnen zijn die dezelfde voordelen vertonen. (Andreas De Nutte)

Lees meer over:

Onze partners