'Preventie via vettaks is geen goed idee' (Bruno Tobback)

03/10/11 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

SP.A-voorzitter Bruno Tobback is niet gewonnen voor het idee van een vettaks.

'Preventie via vettaks is geen goed idee' (Bruno Tobback)

© Belga

SP.A-voorzitter Bruno Tobback is niet gewonnen voor het idee van een vettaks. "Een vettaks is geen efficiënte maatregel om ongezonde eetgewoontes bij te sturen", zegt hij maandagmiddag.

Denemarken voert een nieuwe taks in op ongezonde voeding. Sommige politici in ons land staan niet afkerig tegenover zo'n maatregel. Zo liet SP.A-senatrice Marleen Temmerman maandagmorgen verstaan dat ze zo'n taks wel wil onderzoeken.

Maar Temmerman wordt niet gevolgd door haar voorzitter Bruno Tobback. "De prijs van een zak chips met enkele eurocenten verhogen is misschien interessant voor de staatskas maar zal het gedrag niet wijzigen. Gezonde voeding moet natuurlijk een permanente zorg zijn, zeker voor de overheid die de financiële kosten draagt van ongezonde eetgewoonten.

Geen goede maatregel

Maar preventie via een taks is geen goede maatregel", zegt de SP.A-voorzitter. "Als er bijkomende middelen nodig zijn, laat ons die dan elders halen, bijvoorbeeld bij diegenen die vandaag profiteren van de bankencrisis", besluit Tobback. (Belga/INM)

Onze partners