‘Politiek getalm om pediatrische zorg te hervormen, kost kinderlevens’

Zieke baby © IMAGEGLOBE

24 pediaters eisen in een open brief dat er snel werk wordt gemaakt van een intensieve zorg op kindermaat. ‘Medische zorgen voor ieder kind lijkt vanzelfsprekend, maar niet in België’, klinkt het.

In een open brief eisen 24 pediaters dat er eindelijk een intensieve zorg op kindermaat komt. “Het politiek getalm om de pediatrische zorg te hervormen, kost kinderlevens”, zo staat te lezen in De Morgen.

“Het lijkt zo vanzelfsprekend dat ieder kind recht heeft op de beste medische zorgen. Niet in België, zo blijkt na jarenlange ervaring.” Zo begint de open brief van 24 pediaters. Zij zijn het beu dat nog steeds niet wettelijk vastligt naar welke ziekenhuizen de zwaarst zieke kinderen moeten. Dit in groot contrast met onze buurlanden. Een op de vier patiëntjes komt op een dienst Intensieve Zorgen (IZ) terecht die niet gespecialiseerd is in het behandelen van de allerjongsten.

7 ziekenhuizen voor kinderen in kritieke toestand

In België zijn er slechts zeven ziekenhuizen die, weliswaar officieus, gespecialiseerde zorg aanbieden voor kinderen in kritieke toestand. In de praktijk bieden bijna zestig ziekenhuizen IZ-plaatsen aan voor kinderen. Hoe vaak het fout loopt, is niet duidelijk.

“Doordat er geen duidelijke wetgeving of systematische registratie is, kennen we die cijfers niet”, zegt Annick De Jaeger, afdelingshoofd IZ-pediatrie van het UZ Gent en een van de ondertekenaars van de open brief.

“Maar het gebeurt, neem dat van mij aan. Anders zouden we niet op de barricades staan.”

Hervorming

Wat wel is berekend: in verhouding overlijden in Vlaanderen meer kinderen boven de drie jaar in ziekenhuizen zonder aangepast aanbod. Begin dit jaar beloofde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) een hervorming van de pediatrische zorg en een intensieve zorg op kindermaat.

“Daar horen we niets meer van”, reageert De Jaeger. Er moet een einde komen aan die eindeloze onderhandelingen.” Onkelinx verzekert dat de hervorming nog steeds op de agenda staat. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content