Politie neemt nagemaakt voedsel in beslag: van olijven met kopersulfaat tot suiker met meststoffen

30/03/16 om 18:09 - Bijgewerkt om 18:09

Bij een politieoperatie in 57 landen zijn meer dan 10.000 ton voedsel en één miljoen liter drank in beslag genomen die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Politie neemt nagemaakt voedsel in beslag: van olijven met kopersulfaat tot suiker met meststoffen

Dat maken Europol en Interpol, de Europese en internationale samenwerkingsorganen van nationale politiediensten, bekend. De operatie Opson V liep van november 2015 tot februari 2016 en 57 landen namen eraan deel. De inbeslag genomen goederen variëren van negen ton nagemaakte suikers waar meststoffen aan toegevoegd waren (Soedan) tot 85 ton olijven die met kopersulfaat overschilderd werden om hun kleur te verbeteren (Italië).

Apenvlees

Aan de operatie namen zowel politie- als douanediensten deel, maar ook nationale agentschappen die instaan voor de voedselveiligheid en privépartners. Zo nam de Belgische douane op de luchthaven van Zaventem apenvlees in beslag, terwijl in Griekenland drie fabrieken ontdekt werden waar nagemaakte alcoholproducten werden geproduceerd.

In Australië werd dan weer een lading pinda's in beslag genomen die als pijnboompitten verkocht werden - met alle mogelijke gevolgen van dien voor wie allergisch is aan pinda's. "Voedsel en drank die vervalst of ronduit gevaarlijk zijn vormen wereldwijd een bedreiging voor gezondheid en veiligheid, want mensen kopen vaak nietsvermoedend deze producten", zegt Michael Ellis van Interpol.

Miljardenbusiness

Zijn Belgische collega bij Europol Chris Van Steenkiste, bevoegd voor de bestrijding van intellectuele eigendomscriminaliteit, wijst op de achterliggende oorzaak van de grote vangst. "Door de hoge voedselprijzen en het mondiale karakter van de voedselketen is de verkoop van nagemaakt voedsel en producten van slechte kwaliteit uitgegroeid tot een industrie waar vele miljarden mee gemoeid zijn", zegt hij. "Door de complexiteit en de schaal van deze fraude moeten de agentschappen samenwerken over de grenzen heen." (Belga/TE)

Onze partners