Poliovariant zonder remedie duikt op in VS

24/02/14 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Bij een aantal kinderen in Californië in de Verenigde Staten is een zeldzame, polioachtige aandoening vastgesteld. Er is nog geen remedie gevonden voor het syndroom.

Poliovariant zonder remedie duikt op in VS

Een kind krijgt een poliovaccinatie toegediend. © Reuters

Amerikaanse onderzoekers hebben gemeld dat bij een aantal kinderen uit Californië een aandoening werd vastgesteld die veel weg heeft van het in de regio verdwenen polio. Er werd nog geen remedie gevonden voor de zeldzame ziekte.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Philadelphia, beschreven experten van de Universiteit van Stanford vijf gevallen met plotse verlamming als belangrijk symptoom.

Verlamming binnen twee dagen

De kinderen in Californië testten negatief voor polio. Ze hadden niet gereisd en werden allemaal in het verleden gevaccineerd tegen de ziekte. Toch vertoonden ze gelijkaardige symptomen: plots verlies van beweging in een of meerdere ledematen, resulterend in verlamming binnen de twee dagen.

'Hoewel het poliovirus over bijna heel de wereld werd uitgeroeid, kunnen andere virussen ook de ruggengraat aantasten. Dat kan leiden tot een polioachtige aandoening', zegt Keith Van Haren, neuroloog van Stanford.

'In het afgelopen decennium werden nieuwe geïdentificeerde varianten van het enterovirus gelinkt aan polioachtige epidemieën bij kinderen in Azië en Australië', aldus Van Haren in een persbericht.

Drie van de vijf kinderen hadden een ademhalingsziekte voor de symptomen begonnen. Twee kinderen testten positief voor het enterovirus-68, een zeldzaam virus dat vaak met de ademhalingsziekte wordt geassocieerd en eerder al met polioachtige symptomen in verband werd gebracht.

Op zoek naar oorzaak

De andere drie testten negatief op het virus. Dokters zijn nog steeds op zoek naar de oorzaak van hun verlamming.

Dokters denken dat er waarschijnlijk nog meer gevallen zijn. Van Haren spreekt over 20 gevallen in een bericht van Associated Press.

Het onderzoek naar de aandoening wordt al sinds 2012 gevoerd, toen een dokter een kind met ernstige verlamming wilde testen op polio. De vijf nieuwe gevallen zouden op een mogelijke besmettelijke polioachtige variant in Californië kunnen wijzen.

Polio komt bijna niet meer voor in de wereld dankzij een vaccin dat in de jaren '50 werd geïntroduceerd. In sommige landen, zoals Pakistan, Afghanistan en Nigeria, zijn er regelmatig wel nog epidemieën van de uiterst besmettelijke ziekte.

Lees meer over:

Onze partners