Plas ophouden: Hoe ongezond is dat eigenlijk?

Plas ophouden © Istock

We kennen allemaal het gevoel, ontzettend dringend naar de wc moeten gaan, maar niet direct de mogelijkheid hebben en de plas dan maar ophouden. Uiterst onaangenaam, maar is het ook ongezond?

‘Geregeld met een volle blaas rondlopen is niet gezond’, stelt de hoogleraar experimentele urologie Jack Schalken in de Volkskrant. ‘Want in urine zitten afvalstoffen die schadelijk kunnen zijn voor de binnenwand van de blaas.’ Volgens Schalken wordt de blaas bovendien uitgerekt als die te lang niet geledigd wordt. ‘Hierdoor verslechtert de functie van het orgaan, waardoor u meer kans hebt om infecties op te lopen.

Volgens de Kort, uroloog aan het UMC Utrecht, wordt dit pas een probleem, wanneer het herhaaldelijk gebeurt. ‘Eén keer lang je plas ophouden, is niet gevaarlijk. Sommige mensen denken dat de blaas zal springen wanneer ze overvol zit, maar dat is een fabeltje en kan niet gebeuren’, aldus de Kort.

Zenuwplasje

Mensen kunnen in tegenstelling tot sommige diersoorten, hun plas niet terughalen. Bijvoorbeeld zwarte beren, zij plassen gedurende de hele winterslaap niet, maar kunnen wel water uit hun blaas recycleren. Bij mensen is dit anders: eenmaal het water zich in de blaas bevindt, blijft het daar. ‘De menselijke blaas dient enkel als opslagplaats’, aldus Schalken.

‘Al heb je natuurlijk wel een zenuwplasje’, zegt hij. Waarmee hij doelt op het gevoel dat je moet plassen en dat na een tijdje weer verdwijnt. ‘Het idee dat je moet plassen kan tussen de oren zitten. Een gespannen sporter bijvoorbeeld, kan de drang voelen om te moeten plassen. Maar onmiddellijk naar de start houdt dat gevoel vaak op’, zegt hij.

Tijdens het sporten zelf komt er weinig water bij in de blaas omdat er weinig vocht voorhanden is in het lichaam, er verdwijnt dus geen urine.

Volle blaas leidt tot slimmere keuzes

Toch zijn er soms momenten waarop u uw blaas beter wel kan trainen. In 2011 bewezen wetenschappers van de universiteit van Twente, dat mensen die naar de toilet moeten gaan betere beslissingen nemen, schrijft scientas.nl. Een volle blaas zou er namelijk voor zorgen dat mensen meer controle hebben over zichzelf wat zou resulteren in doordachtere keuzes. Mensen met een volle blaas zouden bovendien minder impulsief gedrag vertonen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content