Piloten hebben dubbel zoveel kans op huidkanker

04/09/14 om 03:30 - Bijgewerkt om 03:30

Piloten hebben niet alleen veel vaker melanoom (een soort huidkanker) dan de gemiddelde bevolking, ze sterven er ook vaker aan. Het cabinepersoneel komt er iets beter vanaf.

Piloten hebben dubbel zoveel kans op huidkanker

Piloot, een onveiliger beroep dan gedacht? © Reuters

Dat alles blijkt uit een overzicht van 19 studies, dat in het Journal of the American Medical Association (JAMA) verscheen. De data, geanalyseerd aan de Universiteit van California in San Francisco, hadden betrekking op ruim 266.000 mensen.

De piloten zijn er slechter aan toe dat het andere vliegend personeel. Niet alleen hebben ze nog net iets vaker melanoom dan het cabinepersoneel (piloten hebben het 2,2 keer zoveel als de gemiddelde bevolking, het andere cabinepersoneel 2,09 keer), ze sterven vaker aan de ziekte. Ze hebben heel precies 42 procent meer kans dan gemiddeld om aan melanoom te sterven, daar waar het cabinepersoneel juist minder dan gemiddeld aan melanoom doodgaat.

Straling

Waarom piloten er slechter aan toe zijn? En waarom cabinepersoneel wel ziek wordt maar niet sterft?

Het zal meer onderzoek vergen alvorens die vragen afdoend beantwoord kunnen worden. Maar volgens de onderzoekers in San Francisco is er naar alle waarschijnlijkheid een verband met de ultravioletstralen in de cockpit. Op een hoogte van 9000 meter is die bestraling dubbel zo groot als op zeeniveau. Bovendien kunnen de stralen nog gespiegeld worden in het wolkendek.

Meer en beter insmeren luidt het advies van het onderzoeksteam.

In de Verenigde Staten werd dit jaar al bij plusminus 76.000 personen melanoom vastgesteld. 9.710 Amerikanen stierven dit jaar aan de ziekte.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners