Pillen slikken kun je leren

18/11/14 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Voor sommige patiënten is pillen slikken geen evidentie. Voor hen hebben onderzoekers nu de oplossing gevonden: de ideale sliktechniek voor pillen en capsules.

Pillen slikken kun je leren

Pillen © Istock

Naar verluidt 10 procent van de bevolking heeft er zo veel moeite mee dat hij zijn gezondheid riskeert door het niét meer te doen : pillen slikken. Voor sommige patiënten is het geen evidentie. Maar nu heeft de wetenschap er zich over gebogen en na maanden intensief onderzoekswerk hebben zij de oplossing gevonden: de ideale sliktechniek voor pillen en capsules.

Pletten en met een lepeltje confituur en één hap binnen slikken, verbergen in een marshmallow... Het vergt soms creativiteit en denkwerk om de pillen binnen te krijgen. Soms kunnen pillen opgelost worden, maar vaak ook niet. Voor sommige mensen is het zo'n opdracht dat ze ervan af zien. Maar nu is er dé techniek om pillen zonder kokhalzen binnen te krijgen.

Plastic flesje water

De vraag werd voorgelegd aan de wetenschappers van de universiteit van Heidelberg (Duitsland). Zij vonden uiteindelijk twee doeltreffende manieren om pillen te slikken, zonder ze te breken en met slechts één attribuut: minstens 20 milliliter water. Bij de eerste manier gebruik je een plastic flesje met water. Leg de tablet op de tong en plooi de lippen om de flesopening. Haal de lippen niet van de flesopening terwijl je een slok neemt... en slikt.

De tweede manier is meer geschikt voor capsules. Leg de pil op de tong en neem een slok water. Buig het hoofd voorwaarts tot op de borst en slik. Deze methode zou 88 procent meer doeltreffend zijn dan pillen slikken met een glas water en dan het hoofd - zoals in de film - met een ruk naar achter te gooien.

De tien procent van de bevolking dat zijn pillen niet inneemt omdat hij er niet in slaagt ze in te slikken, zou met een van beide methodes perfect geholpen kunnen worden.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Annals of Family Medicine.

Lees meer over:

Onze partners