Pillen printen via 3D: toekomstmuziek of realiteit?

18/12/14 om 14:06 - Bijgewerkt om 11:48

Een ware revolutie in pillenland. In het Verenigd Koninkrijk zijn experimenten bezig om pillen in 3D te 'printen'. Het zou een meesterlijke en goedkope oplossing zijn om op individuele basis kwaliteitsvolle geneesmiddelen te fabriceren.

Pillen printen via 3D: toekomstmuziek of realiteit?

© Reuters

Pillen printen: toekomstmuziek of realiteit? Aan de overkant van de Noordzee geloven ze alvast in. Daar zijn ze bijzonder druk aan het experimenteren met 3D-gemaakte geneesmiddelen. De 3D-print is al ingeburgerd in de productie van implantaten, maar het zou ook mogelijk moeten zijn met geneesmiddelen, denken ze daar.

Leroy Lee Cronin, een chemie-expert uit Glasgow, gelooft er rotsvast in. Hij wil pillen op maat maken... al beseft hij dat het niet voor morgen zal zijn. Hij geeft zichzelf en zijn team tien tot 15 jaar om tot een goed resultaat te komen.

We zullen u niet vervelen met de technische aspecten van de zaak, wel met de resultaten. Als een 3D-print van geneesmiddelen mogelijk zou zijn, dan opent dat deuren voor niet alleen zeer geïndividualiseerde geneesmiddelenproductie, maar ook voor betere geneesmiddelenvoorziening in landen die nu van farmaceutische zorg verstoken blijven.

Gevaren

Praktisch zijn er echter nog gigantische bergen te overwinnen. Zo moet Cronin voor elke aparte molecule een patent krijgen, niet voor het afgewerkte product. Cronin beweert dat hij echter de eerste belangrijke stap al heeft gezet met een perfecte print van ibuprofen, een eenvoudige molecule.

Maar er liggen ook gevaren om de hoek. Wie de technologie beheerst, zou in de toekomst zonder probleem xtc, cocaïne of LSD kunnen produceren. Om nog niet te spreken over andere vormen van misbruik, mocht deze techniek gegeneraliseerd kunnen worden.

Het lijkt op dit moment nog wat sciencefiction, maar voor Cronin is de 3D-pil eigenlijk al een feit.

Lees meer over:

Onze partners