Pil tegen obesitas en diabetes in de maak

20/06/14 om 08:36 - Bijgewerkt om 08:41

Obesitas en diabetes tegengaan met een simpel pilletje. Het lijkt een utopie, maar door onderzoek van UMC Groningen kan het in de nabije toekomst zomaar werkelijkheid worden.

Pil tegen obesitas en diabetes in de maak

Pil © belga

Onderzoeker Gijs den Besten ontdekte de werking van zogeheten vluchtige vetzuren in de lever en het vetweefsel. Bacteriën in de darmen zetten voedingsvezels uit bijvoorbeeld volkorenbrood, groente en fruit om in vluchtige vetzuren, die op hun beurt andere weefsels aanzetten om meer vet te verbranden in plaats van aan te maken. Den Besten sluit niet uit dat vluchtige vetzuren in de toekomst door middel van een pil of ampul zullen worden toegediend.

"Niet alleen kunnen we in de toekomst mogelijk hoge concentraties synthetische vetzuren toedienen, ook kunnen we bepalen in welk deel van de darm de stof werkzaam moet worden", vertelt de onderzoeker.

Hij benadrukt dat het nu nog te vroeg is om al te spreken van een afslankpil. Daarvoor is volgens hem nog een reeks van onderzoeken nodig. "De eerste aanzetten tot vervolgonderzoeken zijn al gegeven", vervolgt hij. "Maar het duurt nog jaren voordat een zogeheten afslankpil naar aanleiding van dit onderzoek werkelijkheid wordt. Sowieso blijft gezond eten en veel bewegen hoofdmoot om obesitas of diabetes tegen te gaan." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners