Philippe Muyters geen voorstander van verplichte screening bij sportevenementen

20 kilometer door Brussel © BELGA

Na het dodelijk slachtoffer tijdens de 20 kilometer door Brussel, pleiten verschillende artsen voor een verplichte medische screening van deelnemers aan massale sportevenementen. Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) is geen voorstander.

Federaties en organisatoren van sportieve evenementen kunnen zelf beslissen deelnemers een verplichte screening te laten uitvoeren. Dat zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) bij monde van zijn woordvoerder. Een screening door de overheid laten opleggen, daarvan is de minister geen voorstander.

In verschillende kranten houden artsen een pleidooi voor een verplichte medische screening van deelnemers aan massale sportevenementen. Aanleiding is de dode die te betreuren viel tijdens de 20 kilometer door Brussel. Enkele deelnemers kampten ook met hartklachten.

Vlaams decreet gezond en ethisch sporten

Het nieuwe Vlaams decreet gezond en ethisch sporten dat deze legislatuur het levenslicht zag, voorziet in een medische screening. Die zijn voor het eerst sportspecifiek – dus afhankelijk van de sportdiscipline – en kunnen door een huisarts worden uitgevoerd, legt Muyters’ woordvoerder uit. Wie een attest krijgt, kan zeker zijn dat die aan een bepaalde standaard beantwoordt. Verschillende federaties zijn daar ook mee bezig, weet hij.

De screening verplicht opleggen, doet het decreet echter niet. “Federaties en manifestaties kunnen dat zelf beslissen, maar we denken dat het niet nodig en nuttig is het vanuit de overheid te verplichten”, luidt het. “Elke dode is er uiteraard één te veel. We zouden iedereen die intensief een sport gaat beoefenen aanraden zich te laten screenen, maar een verplichting zal ook nooit 100 procent sluitend zijn”.

‘Onverantwoord’

Pedro Brugada, hartspecialist van het UZ Brussel, en sportarts Chris Goossens pleitten in De Morgen, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg voor een verplichte medische screening van elke deelnemer aan massale sportevenementen.

“Mensen overschatten zichzelf en onderschatten het parcours”, zegt Goossens. De 20 kilometers in Brussel zijn volgens hem even zwaar als een vlakke marathon. “In Frankrijk mag je aan zo’n evenement alleen deelnemen als je vooraf medisch gescreend wordt. Het is hoog tijd dat België dat ook verplicht.”

Brugada wijst ook op het aantal deelnemers. “Meer dan 40.000 mensen in één keer door die straten: dat is te veel, te gevaarlijk. Het is eigenlijk onverantwoord om hen zonder screening en degelijke voorbereiding toe te laten.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content