Pcb's verminderen geboortegewicht

10/04/12 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

De baby's van vrouwen die tijdens de zwangerschap zelfs kleine hoeveelheden vervuilende pcb's in hun lichaam hadden, worden gemiddeld een stuk lichter geboren.

Pcb's verminderen geboortegewicht

© Science Photo Library

De baby's van vrouwen die tijdens de zwangerschap zelfs kleine hoeveelheden vervuilende pcb's (polychloorbifenylen) in hun lichaam hadden, worden gemiddeld een stuk lichter (tot 150 gram minder) geboren dan baby's van vrouwen zonder meetbare pcb-concentraties.

Dat melden Eva Govarts en haar collega's van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek in het vakblad Environmental Health Perspectives. Het effect is vergelijkbaar met dat van roken tijdens de zwangerschap.

Pcb's zijn al lang verboden vanwege hun nefaste milieueffecten, maar omdat ze héél stabiel zijn en zich gemakkelijk in vet ophopen (onder meer van vis) spelen ze nog altijd een rol in ons systeem. Het is niet duidelijk hoe pcb's een lager geboortegewicht in de hand werken, maar omdat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren moet het verband waarschijnlijk in die context worden gezocht.

Er werd geen link gevonden tussen het geboortegewicht en de aanwezigheid van afbraakproducten van het ook al lang verboden pesticide DDT in het lichaam van de moeder. (DD)

Lees meer over:

Onze partners