Patiënt overlijdt in Frankrijk aan nieuw coronavirus

© Reuters

Frankrijk bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) op de hoogte van een ernstig zieke patiënt met het nieuwe coronavirus (nCoV). De 65-jarige man werd besmet met het virus tijdens zijn verblijf in de Verenigde Arabische Emiraten van 9 tot 17 april 2013. De man is ondertussen overleden.

Een nieuw type van het coronavirus, waartoe ook het SARS-virus behoort, is voor het eerst vastgesteld in Frankrijk bij iemand die terugkeerde uit de Verenigde Arabische Emiraten. De man is zonet overleden.Het nieuwe type coronavirus – nCoV in het medisch jargon – werd voor het eerst vastgesteld midden 2012. Het type kwam al voor in Saoedi-Arabië, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In totaal zijn achttien mensen wereldwijd overleden nadat ze besmet waren met dit virus.

Momenteel beschikt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet over voldoende informatie om conclusies te trekken over de wijze en de bron van de overdracht van het virus. De WHO heeft opgeroepen tot waakzaamheid. Ze heeft vorige maand gezegd dat ze met internationale experts werkt en met landen waar gevallen werden vastgesteld om zo de situatie te evalueren.

Nieuw virus veroorzaakt nierfalen

Een epidemie van het SARS-virus (acuut ademhalingssyndroom) leidde tot de dood van meer dan 800 mensen in China in 2003. Het nieuwe virus is echter anders dan het SARS-virus, voornamelijk omdat het nierfalen veroorzaakt.

‘Laag risico voor België’Het WIV benadrukt dat het risico voor België laag is. Op dit moment wijst niets erop dat het virus onder mensen circuleert in Europa: de geïnfecteerde patiënten zijn sporadische gevallen en er is geen risico op verspreiding onder de algemene bevolking. Het risico bestaat er vooral in dat een individuele reiziger ziek zou kunnen terugkeren uit het Arabisch Schiereiland.

In België volgen het Referentiecentrum voor Respiratoire pathogenen en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) het probleem op de voet. “We hebben de nodige tests in huis en staan dus klaar om een eventueel verdacht geval bij mensen snel te detecteren”, zegt Isabelle Thomas, virologe van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content