Overgewicht wordt voortaan al bij baby's opgespoord

04/04/13 om 06:28 - Bijgewerkt om 06:28

Kind en Gezin gaat overgewicht bij baby's opsporen. Het wil ouders waarschuwen wanneer hun kind te zwaar dreigt te worden.

Vanaf dit najaar zal Kind en Gezin de verhouding tussen lengte en gewicht bij zuigelingen al vanaf hun geboorte opvolgen. Het wil op die manier overgewicht bij baby's en zuigelingen sneller opsporen, schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Diabetes

Jonge kinderen kampen steeds vaker met zwaarlijvigheid. Daardoor krijgen ook steeds meer kinderen te maken met typische volwassenenziektes zoals ouderdomsdiabetes. Met de monitoring hoopt Kind en Gezin ouders sneller te kunnen waarschuwen wanneer hun kind te zwaar dreigt te worden.

"Tot nu toe hebben wij de verhouding gewicht/lengte bij zuigelingen en peuters nooit opgevolgd", zegt Nadine De Ronne, pediater en centraal adviserend arts bij Kind en Gezin. "Doel van de metingen is overgewicht bij 0 tot 2-jarigen op te sporen.

Groeicurves

De BMI bij kinderen kan je immers pas correct meten vanaf 2 jaar. Voor die leeftijd moet je met ingewikkelde groeicurves werken. Samen met wetenschappers van de VUB, UGent en de KULeuven zijn we de toepassing van die curves op punt aan het stellen.

Zo moet duidelijk worden wanneer er écht sprake is van overgewicht en of de peuter moet worden doorverwezen". (Belga/EE)

Onze partners