'Overgewicht belangrijkste oorzaak van borstkanker'

07/09/11 om 07:55 - Bijgewerkt om 07:55

Overgewicht is de belangrijkste veroorzaker van borstkanker bij oudere vrouwen. Alcohol en roken vergroten ook de kans op borstkanker.

Overgewicht vergroot de kans op borstkanker. Dat zeggen onderzoekers in het British Journal of Cancer. Vrouwen die na de overgang hoge hormoonconcentraties in hun bloed hebben, krijgen twee tot drie keer zo vaak borstkanker als vrouwen met lagere concentraties.

Hormonen Bij vrouwen met overgewicht, zo is gebleken uit het onderzoek, bevat het bloed een hoog gehalte hormonen, waaronder oestrogeen en testosteron. Het bloed van slanke vrouwen blijkt niet zulke hoge hormoonconcentraties te bevatten.

Vooral bij het vrouwelijke hormoon oestrogeen zien de onderzoekers een grote tegenstelling tussen slanke vrouwen en vrouwen met overgewicht. Meer dan zesduizend vrouwen na de overgang hebben meegedaan aan het onderzoek van de University of Oxford.

Roken en alcohol Naast vrouwen met overgewicht hebben ook vrouwen die meer dan vijftien sigaretten per dag roken hogere hormoonconcentraties in het bloed. Hetzelfde geldt voor vrouwen die meer dan 20 gram alcohol, dat zijn twee glazen bier, per dag drinken.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat ook lange vrouwen meer kans hebben om kanker te krijgen. Vrouwen die langer dan 1,52 meter zijn, hebben een verhoogde kans op kanker en met elke tien centimeter neemt die kans met zestien procent toe.

Pascal Biesterbos / Elsevier

Lees meer over:

Onze partners