Oudste mens ter wereld (116) overleden in Detroit

19/06/15 om 04:13 - Bijgewerkt om 04:13

Een maand na haar 116de verjaardag is Jeralean Talleyin haar slaap gestorven. Volgens haar 77-jarige dochter Thelma Holloway was ze recent in een ziekenhuis behandeld voor vocht in de longen. Kort na haar terugkeer naar huis was ze overleden.

Oudste mens ter wereld (116) overleden in Detroit

Jeralean Talley, vorige maand tijdens de kerkdienst voor haar verjaardag. Ze sprak de menigte toe © REUTERS

De 116de verjaardag werd vorige maand uitvoerig gevierd, met een kerkdienst en een officiële ceremonie. Talley nam volop aan de festiviteiten deel. Het was haar eerste en enige verjaardag als oudste mens ter wereld.

"Mensen vroegen haar: 'Hoe is het om de oudste persoon in de wereld te zijn?' " vertelde Holloway over haar moeder. "Ze zei: 'Ik voel me hetzelfde. Het is Gods werk, niet het mijne'. Ze genoot van het leven zolang ze onder ons was."

Bowlen en vissen

Dat Talley de oudste persoon werd, had ze te danken aan een instituut in Los Angeles dat recordleeftijden probeert bij te houden. Volgens dat instituut, de Gerontology Research Group, is de volgende oudste ook weer een Amerikaan, Susannah Jones uit Brooklyn, New York, die in juli 116 wordt.

Talley werd in 1899 in het zuiden van de VS geboren, en verhuisde naar het noorden in de jaren 30. Haar echtgenoot stierf in 1988, op 95-jarige leeftijd.

Talley ging bowlen tot ze 104 was, en ze ging tot kort voor haar dood vissen.

De recordhouder qua leeftijd is Frans. Jeanne Louise Calment werd geboren in 1875 en stierf in 1997. Ze leefde 122 jaar en 164 dagen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners