‘Ouders die dagelijks een flesje kraken, geven een verkeerd signaal aan hun kinderen’

U drinkt beter niet, zeker niet als u al een verhoogd risico op kanker hebt, zegt Eva De Winter, diëtiste met specialisatie oncologie bij Stichting tegen Kanker. ‘Maar iedereen moet zelf uitmaken wat haalbaar is.’

Met twee glazen wijn per dag dacht ik een matige drinker te zijn. Nu blijk ik ruim boven de nieuwe richtlijn van 10 eenheden per week te zitten. Is met mate genieten echt problematisch?

Yolande Rousseau – Hoboken

Eva De Winter: ‘Als we naar jullie moeten luisteren, mogen we helemaal niks meer’, krijgen we bij de Stichting tegen Kanker soms te horen. Dat is zeker niet de boodschap die wij willen meegeven. Wel raden we in het kader van kankerpreventie aan om minder dan één glas per dag te drinken. Maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat haalbaar is, ook op lange termijn. Kankerpreventie gaat verder dan alcohol: een gezond lichaamsgewicht, voldoende beweging en een evenwichtige voeding spelen net zo goed een rol. En niet roken, uiteraard. Tabak is nog veel schadelijker dan alcohol.

Is het beter om de alcohol helemaal af te zweren als je kanker wilt vermijden?

Wim Annerel, Lokeren

De Winter: Zeker als je al een verhoogd risico op kanker hebt, kun je inderdaad het best helemaal geen alcohol drinken. Studies wijzen op de schadelijke invloed van light drinking, onder meer wat het risico op borstkanker betreft. En de mythe dat een à twee glazen wijn per dag een betere bescherming tegen hart- en vaatziekten bieden dan geheelonthouding, danken we aan een studie die vandaag heel omstreden is. De controlegroep zou niet enkel uit geheelonthouders bestaan hebben, maar ook uit ex-drinkers, met al hun gezondheidsproblemen van dien. Alcoholvrije wijn beschermt volgens diezelfde studie overigens even goed tegen hart- en vaatziekten.

Combineer ook zeker geen alcohol met tabak: wie tien sigaretten per dag rookt en vier drankjes consumeert, heeft tien keer meer risico op slokdarmkanker dan een niet-roker die het bij één glaasje alcohol per dag houdt. Alcohol is bovendien een van de meest energierijke voedingsstoffen, na vet: hoe meer je drinkt, hoe groter je risico op overgewicht. En alcohol mag rechtstreeks misschien ‘maar’ aan acht kankertypes gelinkt worden, overgewicht verhoogt het risico op meer dan tien kankers. Acetaldehyde, het afbraakproduct van alcohol, maakt de huid gevoeliger voor UV-stralen, wat huidkanker in de hand kan werken.

Zijn er in moslimlanden dan minder kankergevallen en hebben de geheelonthouders daar een hogere levensverwachting?

Jan Wanderstein, Moorsel

De Winter: Inderdaad. Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie toont aan dat in moslimlanden veel minder alcoholgerelateerde kankers en ziekten voorkomen.

Als ik op restaurant om een alcoholvrije wijn vraag, moet de ober me bijna altijd teleurstellen. Wordt het geen tijd dat de horecasector meer aandacht aan alcoholvrije dranken gaat besteden?

Rita Deprouw, Ruddervoorde

De Winter: Mensen wenden zich niet zelden tot alcohol omdat er nu eenmaal geen smakelijk alcoholvrij alternatief voorhanden is. Hopelijk groeit het aanbod naarmate meer klanten ernaar vragen.

VOLGENDE WEEK

Bent u bang dat Facebook uw gegevens zal misbruiken? Stel uw vraag aan Rob Heyman, onderzoeker sociale media (VUB en iMinds-SMIT).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Door KRISTOF DALLE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content