Oudere pessimisten leven langer

Uit een studie blijkt dat ouderen die de toekomst door een roze bril bekijken minder lang leven dan zij die de toekomst pessimistisch tegemoet gaan.

Ouderen die maar een beperkte graad van tevredenheid verwachten met betrekking tot hun toekomstige persoonlijke situatie leven duidelijk langer en hebben een betere gezondheid dan ouderen die de toekomst door een roze bril bekijken. Dat is de conclusie van een in 1984 gestarte multidisciplinaire studie van de Friedrich-Alexander Universiteit van Nürnberg bij 30.000 mensen.

De wetenschappers bestudeerden de antwoorden die de tussen 1993 en 2003 ondervraagde mensen gaven. Ze werden bevraagd naar hun actuele tevredenheid en de inschatting van hun horizon vijf jaar verder. Daarop ging men na of die verwachtingen al of niet waren ingelost.

Van de oudsten toonde 43 procent zich te pessimistisch. Een kwart had gelijk en 32 procent was te optimistisch. Verrassenderwijs bleek bij deze laatste groep het risico op fysieke aftakeling groter en het risico op sterven 10 procent groter, bij de grootste optimisten.

Pessimisme leidt tot meer voorzichtigheid

Mogelijk leidt pessimistischer zijn oudere mensen ertoe meer te letten op hun gezondheid en voorzichtiger te zijn, opperde Frieder Lang van de Nürnbergse universiteit.

De jongsten in het panel waren het meest overdreven optimistisch aangaande hun situatie vijf jaar later. Zij die in “de fleur van hun leven” waren, bleken het meest realistisch te zijn.

Hoe ouder men wordt, hoe pessimistischer, bleek ook. Ook paradoxaal: hoe meer inkomsten of betere gezondheid men heeft, hoe meer men zwart kijkt. Volgens Lang is dit omdat het potentieel aan verbeteren laag is. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content