Oud en doof? Niet als je blijft oefenen

Oudere muzikanten hebben minder last van gehoorverlies met de jaren dan personen die niet musiceren. Omdat ze beter luisteren.

Oudere muzikanten hebben minder last van gehoorverlies met de jaren dan personen die niet musiceren. Omdat ze beter luisteren.Je wil nog wel praten, maar het lukt niet meer omdat het achtergrondlawaai alle conversatie in war stuurt. Je verstaat niet meer wat de andere zegt. Het is een veel voorkomend probleem bij wie wat ouder wordt. Muzikanten lijken er echter minder last van te hebben en dit kan te maken hebben met hun jarenlange oefening in de verwerking van klanken.

De Canadees Benjamin Rich Zendel van de faculteit psychologie aan de universiteit van Toronto onderwierp 164 muzikanten en niet-muzikanten van 18 tot 91 jaar aan een gehoortest. Muzikant was voor hem iedereen die vanaf zijn zestiende tot aan het onderzoek constant muziek gespeeld had en minstens 6 jaar officieel muziekles gevolgd had. De niet-muzikanten hadden bij wijze van spreken in hun hele leven nooit een muziekinstrument aangeraakt.

De muzikanten scoorden niet beter op het gebied van het horen van tonen die langzaam stiller werden. Maar wel op andere tests.

Korte pauzes in een continue toon merkten ze veel beter op dan de niet-muzikanten. Die vaardigheid is essentieel om bijvoorbeeld het onderscheid te kunnen maken tussen woorden met sterk gelijkende delen.

Het lukte hen beter om verschillende geluidsfrequenties van elkaar te onderscheiden, een vaardigheid die je nodig hebt om woorden van het simultaan voorkomende achtergrondlawaai te kunnen onderscheiden.

Het verschil in resultaten nam toe met de leeftijd. De zeventigjarige muzikanten scoorden even goed in het verstaan van een gesprek in een lawaaierige omgeving als niet-muzikanten van 50. Hun gehoor was met andere woorden 20 jaar jonger.

Deze test tonen aan dat het oor van de muzikanten niet beter of slechter werkt dan dat van de niet-muzikanten, maar wel de verwerking van het waargenomen geluid in de hersenen. Muzikanten moeten immers zeer goed luisteren om correct te kunnen spelen. “Use it or lose it,” besluit Zendel hier dan ook uit, maar het is niet helemaal duidelijk wat hij daaronder verstaat. Moeten we met zijn allen muziek gaan spelen? Wie zorgt er ondertussen voor de kinderen?

Het onderzoek werd online gepubliceerd in Psychology and Aging.

Jan Etienne,Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content