Osteopathie vs klassieke geneeskunde: ‘Sommige operaties of pillen zijn perfect te vermijden’

Het motto van de osteopathie is 'find it, fix it, leave it (and keep it there)'. © iStock

Topsportosteopaat Frédéric Van Burm vindt het onterecht dat osteopathische behandelingen niet volledig terugbetaald worden. Hij merkt op dat veel met perceptie te maken heeft. “De Angelsaksische wereld, bijvoorbeeld, heeft osteopathie al lang omarmd.”

Als jonge atleet kwam Frédéric Van Burm snel met osteopathie in contact. “Ik speelde voetbal en tennis. Na verloop van tijd squashte ik op vrij hoog niveau. De enige man die mij bij rug- of nekblokkades kon helpen, was mijn osteopaat. Totaal immobiel ging ik binnen, dezelfde avond stond ik terug op het veld.”

Die ervaring stimuleerde Van Burm om niet alleen een klassiek diploma kinesitherapie, sportkinesitherapie en manuele therapie te behalen, maar zich ook nog eens vijf jaar in de osteopathie te verdiepen. “De problemen waar ik vroeger geen raad mee wist, kan ik nu wel oplossen.”

“Manuele geneeskunde”

De Gentenaar doceert aan de International Academy of Osteopathy (IAO) en bereidde samen met Lieven Maesschalck de Rode Duivels op hun WK-campagne voor. Ondertussen kloppen talloze topatleten aan de deur van zijn nieuwe praktijk. “De vraag naar professionele osteopathie is niet bij te houden. Ik vind het dan ook spijtig dat patiënten er geen betere terugbetaling voor krijgen.”

Zeker in tegenstelling tot traditionele behandelingen met medicijnen. “Die verschuiven het probleem dikwijls naar andere organen of systemen. Schadelijke effecten van geneesmiddelen worden als neveneffecten gecommercialiseerd, terwijl ze het lichaam op lange termijn niets bijbrengen”, vervolgt Van Burm.

Van Burm denkt dat het een kwestie van tijd is dat de Belgische politieke wereld osteopathie de erkenning geeft die ze verdient. “Osteopathie is in feite de Angelsaksische vorm van manuele geneeskunde. In de Verenigde Staten is osteopathie aan tal van universiteiten een volwaardige academische discipline. Ook de opleiding in Gent is conform de Bolognaverklaring voor hoger onderwijs. Wereldwijd gaan miljoenen mensen jaarlijks bij een osteopaat langs en 90% van hen stapt tevreden buiten, blijkt uit enquêtes.”

Basiswetenschap

Wetenschappers die de discipline zelf niet bestudeerd hebben, verwijten de osteopathie niet wetenschappelijk onderbouwd te zijn. “Dat is vreemd, want osteopathie is op dezelfde basiswetenschappen gebaseerd”, weerlegt Van Burm. “Studenten osteopathie bestuderen tijdens hun opleiding evenzeer de anatomie, embryologie, fysiologie, histologie en neurologie. In mijn vakgebied worden heel wat factoren in rekenschap gebracht om het lichaam gezond te maken.”

“Er komen mensen bij mij die vaak weinig effectieve inspuitingen voor een pijnlijke heup of schouder kregen. Evidence based medicine is een nobel voornemen – waar ook wij naar streven – maar zowel in de klassieke geneeskunde als osteopathie zijn we daar nog een eind van verwijderd”, nuanceert Van Burm.

Van Burm vergelijkt het met verschillende automerken. “Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt bij wijze van spreken dat alleen een Mercedes een wagen is. Alle BMW- en Volkswagengarages moeten bijgevolg aantonen dat ze autowaardig zijn. Maar je ziet ze allemaal in het straatbeeld. Het heeft veel met perceptie te maken.”

“Find it, fix it, leave it”

Waar de kinesitherapie het lichaam lokaal bekijkt en haar aanpak op bewegingsoefeningen baseert, bestudeert de osteopathie de mens in zijn geheel. “Een osteopaat behandelt geen symptomen of lokale problemen, een osteopaat behandelt mensen met problemen. Dat vergroot de kans op therapeutisch succes. Bij knieproblemen focus ik mij niet alleen op de knie, maar kijk ik naar de oorzaken op afstand. Klachten zijn vaak chemische, mentale of structurele mobiliteitstekorten die gecompenseerd worden. Die initiele oorzaken probeer ik met mijn handen weg te werken.”

Het motto van de osteopathie is find it, fix it, leave it (and keep it there). “Het lichaam moet altijd de eerste kans krijgen. In de geneeskunde krijgen de menselijke autocorrectiesystemen vaak geen eerlijke kans. De osteopaat zoekt het probleem, pakt het aan en laat het lichaam dan zijn werk doen”, vertelt Van Burm.

Dopingvrije doping

Hij benadrukt dat klassieke geneeskunde niet overbodig of nutteloos is, maar vindt sommige ingrepen perfect te vermijden. “Ik spreek mij niet uit over een bacteriële meningitis of ernstige kanker, maar sommige letsels kunnen in principe met een functiemethode zoals de osteopathie in eerste lijn aangepakt worden. Daar is geen operatie of schadelijke pil voor nodig.”

Wat raadt Van Burm zelf aan? “Een gezonde levenswijze, de juiste voedingsprincipes, voldoende beweging en een manueel duwtje in de rug… Dat is meestal voldoende. Voor de topsporter zou je osteopathie gerust dopingvrije doping kunnen noemen.” (StampMedia – Laurens Soenen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content