‘Opvolgen verbrande calorieën bij sporten mogelijk contraproductief’

© iStock

Bij het sporten kunnen we via allerhande apps of fitnesstoestellen vaak het aantal verbrande calorieën opvolgen. Toch zou dat niet altijd even accuraat zijn en bovendien zou het ook contraproductief kunnen werken.

Het exacte aantal verbrande calorieën zou enkel in een laboratorium vastgesteld kunnen worden. Daar kan namelijk de uitgestoten lichaamswarmte of het zuurstofgebruik gemeten worden. Dat schrijft de nieuwssite The Huffington Post .

De meeste apps schatten het aantal verbrande calorieën enkel op basis van gegevens over leeftijd, geslacht en gewicht die de gebruiker invoert. Maar met de intensiteit bij een oefening wordt dan bijvoorbeeld geen rekening gehouden.

Het fixeren op het aantal verbrandde calorieën zou volgens E. Todd Schroeder, directeur van het klinische onderzoekscentrum aan de universiteit van Zuid-Californië, zelfs contraproductief kunnen uitdraaien. ‘Zo hebben mensen vaak de neiging het aantal verbrande calorieën tijdens het bewegen te overschatten en het aantal opgenomen calorieën tijdens het eten te onderschatten’, zegt Schroeder aan The Huffington Post.

Zo’n verkeerde inschatting kan ertoe leiden dat vooropgestelde gewichtsdoelstellingen niet gehaald worden. ‘Als mensen bovendien aan het aantal verbrande calorieën zien dat ze goed gesport hebben, is men ook vaak van mening dat ze wel eens kunnen zondigen door calorierijke voeding te eten’, klinkt het bij Schroeder.

Daarnaast zou obsessief doelgericht sporten volgens Schroeder ook het plezier van het sporten wegnemen, waardoor mensen er sneller mee stoppen.

Compenseren

Uit onderzoek blijkt ook dat er aanwijzingen zijn dat het lichaam zich kan aanpassen aan periodes van hogere lichaamsactiviteit door de calorieën efficiënter te gebruiken. Zo zou het lichaam over een bepaald tijdsbestek de fysieke inspanning kunnen opvangen door minder calorieën te gebruiken voor andere basisfuncties. Het totale energieverbruik zou dan (min of meer) gelijk blijven.

Een andere theorie is dat mensen hun fysieke inspanning onbewust compenseren door bijvoorbeeld nadien meer te rusten of stil te zitten.

Intensiteit

‘Ondanks de valkuilen, zijn de meeste experts het er wel over eens dat het tellen van de verbrande calorieën nuttig kan zijn om een idee te krijgen van de lichamelijke activiteit’, zegt Pamela Peeke, woordvoerder van The American College of Sports Medicine. ‘Sommige sporters gebruiken het ook om een inspanning tegenover eerdere inspanningen af te meten.’

‘Zo lang je maar weet dat het een ruwe schatting blijft die waarschijnlijk niet het exacte aantal verbrande calorieën weergeeft’, zegt Peeke nog. ‘Bovendien is het waardevoller om je vooral te focussen op het sporten zelf, omdat je dan meer op de vorm en intensiteit gaat letten in plaats van de cijfers.’

Dat sporten om veel redenen gezond is, staat uiteraard buiten kijf. Het kan ook helpen om af te vallen, maar met een calorierijke snack zou veel hard werk teniet kunnen gedaan worden. Daarom raden voedingsdeskundigen aan om vooral op de voeding te letten als men wil vermageren.

(RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content