Open kantoorruimte is slecht voor de gezondheid

22/04/14 om 14:14 - Bijgewerkt om 15:14

Werken in een open kantoorruimte is nefast voor de gezondheid. Werknemers actief in zulke ruimtes zijn namelijk sneller ziek en ervaren meer stress.

Open kantoorruimte is slecht voor de gezondheid

Open kantoorruimte © Thinkstock

Een open kantoorruimte zou collega's aanzetten tot samenwerking en zo de productiviteit en de teamsfeer verhogen. Maar een onderzoek verschenen in het blad Ergonomics ontkracht deze stelling. Het tegenovergestelde is volgens de studie waar: werknemers actief in een open kantoorruimte zijn vaker ziek zijn en hebben meer last van stress.

Open kantoorruimte maakt ongelukkig

Een eerste studie uit 2011 vergeleek verschillende werkomgevingen en de invloed ervan op werknemers. Dat schrijft The Huffington Post. Wat bleek: personen in een open ruimte konden zich niet alleen moeilijker focussen, ze waren ook minder creatief en haalden minder voldoening uit hun job.

Doordat werknemers in een open omgeving vaker gestoord worden door collega's, kunnen ze minder doorwerken waardoor ze op het einde van de dag opgezadeld zitten met een gevoel van frustratie. Ook een recentere studie uit 2014, uitgevoerd bij 20.000 Britse werknemers, bevestigt deze conclusie.

Zorgt voor stress

Een open kantoorruimte is niet bevorderlijk voor de rust. Sterker nog, het zou stress in de hand werken. Een studie uitgevoerd door de Cornell Universiteit en onder meer verschenen in The New Yorker, beschrijft hoe mensen in een luidruchtige omgeving meer adrenaline produceren, het hormoon verbonden met stress.

Werkt ziekte in de hand

Mensen actief in een open kantoorruimte zijn vaker (voor een korte periode) ziek. Uit de studie verschenen in Ergonomics, blijkt dat dit vooral geldt voor vrouwen. Mannen zijn dan weer vaker ziek wanneer ze in zogenaamde flexkantoren werken. Dit zijn ruimtes zonder individuele plaatsen, met grote vergaderzalen.

Een reden hiervoor is dat verkoudheden eenvoudiger kunnen circuleren in open ruimtes. Grote ruimten zijn moeilijker te verluchten, wat ziekte in de hand werkt. De lucht in een commercieel gebouw kan soms tot honderd keer meer vervuild zijn dan buitenlucht, bericht Bloomsberg Businessweek.

Daarnaast ervaren mensen in een open kantoorruimte meer sociale druk. Vooral in kleine bedrijven voelen werknemers zich bijna verplicht om altijd aanwezig te zijn, zelfs als ze ziek zijn. Zo besmetten ze collega's sneller. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners