Op blote voeten loop je anders

Lopen op blote voeten is een nieuwe trend die misschien minder typische loopkwetsuren oplevert. Maar je moet wel je loopstijl aanpassen.

Lopen op blote voeten is een nieuwe trend die misschien minder typische loopkwetsuren oplevert. Maar je moet wel je loopstijl aanpassen.

Lopen is gezond en kent in ons land een ‘boom’, maar helaas neemt ook het aantal kwetsuren toe. Tot 80 procent van de lopers raakt ooit gekwetst met overbelasting als belangrijkste oorzaak. Fout schoeisel en vooral de landing op de hiel spelen daarin vermoedelijk een belangrijke rol spelen. Want elke landing op de hiel jaagt een kanjer van een schokgolf door spieren, pezen en gewrichten. En dat bij elke pas. Dat zijn duizenden schokken bij elke training.

De schokabsorberende eigenschappen van loopschoenen werden met de jaren beter, maar het aantal kwetsuren daalde niet.

Bloot is zachter

Bevolkingsgroepen die geen schoenen dragen, lopen bijna allemaal spontaan op de bal van de voet, het stevige kussen net achter de tenen. Dat landt veel zachter dan op de hiel. Omdat de voetboog en enkel al een groot deel van de inslag opvangen.

Maar dan moet je natuurlijk wel anders gaan lopen en niet langer op de hiel landen. Maar de helft van de lopers doen dat niet, volgens een klein onderzoek van de American Council on Exercise, een nonprofit organisatie voor de veilige en efficiënte beoefening van sport.

Bloot maar niet bloot

Op blote voeten lopen, hoef je niet letterlijk te nemen. Het kan, bijvoorbeeld op een veilig parcours dat je goed kent. Maar het hoeft niet. Verschillende merken brengen zogenaamde blotevoetenschoenen op de markt. Met de Vibram FiveFingers als eyecatcher, maar ook Feelmax of Vivobarefoot. Schoenen met zeer dunne, maar stevige zolen en stootzones die je beschermen tegen scherpe voorwerpen.

Soms nauwelijks 1 millimeter dik en dat zorgt voor een zeer direct contact met de ondergrond. Wil je liever eerst proberen zonder al dure blotevoetenschoenen aan te schaffen, probeer dan eens met de klassieke witte turnpantoffels met hun dunne oranje zool.

Opnieuw leren lopen

Een nieuwe loopstijl aannemen is moeilijk en vraagt veel concentratie. Je hersenen moeten nieuwe bewegingspatronen opbouwen om de spieren correct aan te sturen en dat vraagt allemaal tijd. Want oude gewoonten verdwijnen niet vlug.

Begin daarom eerst met wandelen zodat de spieren, pezen en gewrichten die vroeger nauwelijks moesten werken, kunnen wennen aan hun meer actieve rol. Na een paar weken kan je beginnen lopen, maar beperk de afstand tot 25 procent van wat je normaal aflegt. Net om overbelasting te vermijden. Neem ook meer en kortere passen, dat maakt het gemakkelijker om op de voorvoet te landen.

Maar vooral, neem de tijd, zeker indien je gevoelig bent voor overbelastingsletsels.

Niet voor iedereen

Moet iedereen nu op minimalistische schoenen gaan lopen? Neen, zeker niet. Heb je nooit last van kwetsuren gehad, dan is er geen reden om te veranderen.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content