Ook schooljongens vertonen eetproblemen

25/07/12 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

Eetgerelateerde problemen komen ook al voor bij jongens van acht tot twaalf jaar.

Ook schooljongens vertonen eetproblemen

© Thinkstock

Eetgerelateerde problemen zoals lijnen, zorgen over eten, gewicht en lichaam, overeten, controleverlies over eten en gewichtscontrolemaatregelen komen al voor bij jongens van acht tot twaalf jaar. Dat blijkt uit de masterscriptie van klinisch psychologe Eva Bekemans (Universiteit Gent).

Psychologe Eva Bekemans: 'Misvatting dat eetproblemen enkel meisjes treffen'

"Onze resultaten tonen aan dat niet alleen adolescente jongens, maar ook jongens van lagere schoolleeftijd, eetgerelateerde problemen vertonen." Het is een misvatting te geloven dat eetproblemen enkel meisjes en vrouwen treffen, aldus Bekemans.

Bovendien zijn bij jongens in de lagere school zonder overgewicht, (bepaalde) problemen groter dan bij adolescente jongens.

Eetbuien

Bijna 19% van de kinderen rapporteert één periode van overeten de afgelopen maand en 12,2% van de jongens heeft minstens één subjectieve eetbui gehad de voorbije maand. Dat wil zeggen dat ze de controle over wat ze aten verloren waren en vonden dat ze te veel gegeten hadden, ook al was dat niet zo. "Het is verbazend dat die jonge mensen zich over eten al zo'n zorgen maken", zegt Bekemans in De Standaard.

Gewichtscontrolemaatregelen

Ook nemen lagere schooljongens met overgewicht meer gewichtscontrolemaatregelen dan adolescente jongens. Een op de tien nam bijvoorbeeld laxeermiddelen of vochtafdrijvende middelen. 13 procent had de voorbije maand minstens één braakperiode.

Ook sport is een vaak gebruikte controlemaatregel. Bij deze groep van jongens met overgewicht, sport bijna de helft minstens één keer intensief om gewicht te verliezen.

'Jonge kinderen sneller beïnvloed door media'

Volgens Bekemans komt dit omdat jonge kinderen sneller beïnvloed kunnen worden door hun omgeving en mediabeelden. De mate waarin kinderen bewust zijn van het slankheidsideaal dat de media promoten, heeft invloed op bezorgdheid over eten, overeten, controleverlies en gewichtscontrolemaatregelen.

De druk die ze voelen om aan het slankheidsideaal te voldoen heeft invloed op overeten en gewichtscontrolemaatregelen. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners