Onwelriekende adem? Dit kan je doen

Bacteriën nestelen zich graag achter op de tong. © Thinkstock

Dat je ’s morgens opstaat met een onfrisse adem is normaal, maar wat als het verschijnsel zich de hele dag voordoet? Maag en lever hebben er niets mee te maken: in 95 procent van de gevallen ligt de oorzaak in de mond.

De onaangename geur kan van de tong, de tanden, het tandvlees en het gehemelte komen. Daarom wordt in de eerste plaats de ophoping van tandplaque en voedselresten op het tandoppervlak en de tong bekeken. In tweede instantie is een controle nodig op alle vormen van paradontale aandoeningen (het weefsel rond de tanden en het tandvlees). En tot slot moet ook de speekselproductie onder de loep genomen worden, want sommige medicijnen zorgen voor minder speekselaanmaak.

Stap 1: Mondhygiëne en tandartsbezoek

Je kunt al heel wat problemen voorkomen door de tanden goed te poetsen – minstens tweemaal per dag, na het eten. Gebruik een tandenborstel van goede kwaliteit, die je om de 3 à 4 maanden vervangt (ook de borstels van elektrische tandenborstels), bij voorkeur in combinatie met flosdraad of een waterflosser (monddouche).

Het is niet meteen van fundamenteel belang of je nu een elektrische tandenborstel dan wel een handtandenborstel gebruikt, het ontwerp van de gewone borstelkop is immers enorm geëvolueerd. Het is wel belangrijk om de borstels altijd goed te laten drogen na gebruik en ze regelmatig te vervangen. Heb je een kunstgebit, dan moet je dat uiteraard ook goed onderhouden.

Als dat je probleem niet oplost, is een bezoek aan de tandarts aangewezen voor het verwijderen van tandsteen en het inspecteren van het weefsel rond de tanden en onder het tandvlees op mogelijke infecties.

Stap 2: Tong en mondwater

Bacteriën nestelen zich graag achter op de tong, van waaruit ze zonder veel moeite het hele gebit koloniseren. Door je tong te reinigen verminder je dat risico en verhoog je bovendien de smaaksensatie. Je kunt dagelijks je tong schrapen met je tandenborstel of met een speciale tongschraper in combinatie met een gel voor een doeltreffender resultaat. Het is aangeraden zo ver mogelijk achterin te schrapen, waarbij je je tong zo veel mogelijk uitsteekt om de kokhalsreflex te onderdrukken. Voor een grondige poetsbeurt trek je ze zo ver mogelijk uit je mond met een washandje.

Mondwaters op basis van triclosan hebben hun werking bewezen en zijn te verkiezen boven enerzijds spoelmiddelen op basis van chloorhexidine, die minder doeltreffend zijn, en anderzijds mengsels op basis van essentiële oliën, vanwege de vluchtige werking ervan. Tandpasta op basis van zinkfluoride en op basis van zink of triclosan hebben ook een gunstig, zij het tijdelijk effect. Soms kan een te grondige mondhygiëne echter leiden tot een kleurverandering van de tong en/of tanden en een afname van de ‘goede’ mondflora. Mondsprays, munttabletten en allerlei soorten kauwgom hebben slechts een zeer kortdurend effect. (Chantal Maton – Bodytalk)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content