Ontslag verhoogt het risico op een hartaanval

Jobonzekerheid tast meer aan dan alleen de bankrekening. Het gaat veel mensen regelrecht aan het hart. Een ontslag is dus een reden om extra alert te zijn voor mogelijke symptomen van hartinfarcten. Zeker wanneer je conditie en gezondheid al niet al te sterk zijn.

Ford Genk zond een schokgolf door ons land. Politici en andere verantwoordelijken spreken over de creatie van nieuwe jobs om de ontslagen werknemers weer aan de slag te krijgen, maar dit vraagt tijd.

Ondertussen moeten we ook oog hebben voor de onmiddellijke noden van deze mensen en die zijn er dus ook op het vlak van de gezondheid. Want met elk ontslag stijgt het risico op een hartaanval.

Drama voor het hart

Zware stress, rampspoed en overwelmende emoties zijn een belangrijke oorzaak voor ernstige hartproblemen. Het verschijnsel is al langer bekend.

Na de tsunami in Japan vorig jaar schoten de cijfers van hartaandoeningen de hoogte in en het duurde ongeveer anderhalve maand voor ze weer naar hun normale niveau daalden.

Hetzelfde effect trad op na de passage van de orkaan Katrina in New Orleans. Ook daar zag men meer dan een verdubbeling van het aantal hartinfarcten. Bovendien waren de slachtoffers ook iets jonger, wat er op lijkt te wijzen dat overmatige stress de ontwikkeling van hartinfarcten kan versnellen. Vermoedelijk neemt dat risico vooral toe bij mensen met een slechte conditie van hart en bloedvaten.

Ontslagen stapelen zich op

Uit twee nieuwe, Amerikaanse studies, online gepubliceerd op de website van de Archives of Internal Medicine, blijkt dat de risico’s voor een hartinfarct ongeveer 35% groter zijn bij mensen zonder werk.

Het verhoogde risico lijkt echter weer weg te ebben naarmate de werkloosheid langer duurt. Na een jaar zonder job zou het niet meer groter zijn dan voor de rest van de bevolking.

Maar het zou toenemen naarmate je vaker ontslagen wordt. Bij mensen die 4 maal of vaker ontslagen werden, zou het ongeveer 63% hoger liggen dan gemiddeld voor de rest van de bevolking.

Mensen bewust maken

De meeste mensen sturen echt niet aan op een ontslag. Het is niet iets dat je in de hand hebt en dus persoonlijk kunt bijsturen. Maar het is belangrijk dat de omgeving en de overheid oog hebben voor dit risico en alle betrokkenen ervan op de hoogte brengen zodat mensen zo snel mogelijk geholpen kunnen worden.

Dat het risico op een hartaanval toeneemt, betekent niet dat je na een ontslag in paniek naar je arts moet rennen. Het risico hangt vooral samen met andere factoren. Het is bijvoorbeeld groter voor mensen met een passieve leefstijl, die roken, een verhoogde bloeddruk en overgewicht hebben.

Maar dat betekent ook weer niet dat alle andere mensen veilig zijn. Hoe meer van die factoren je combineert, hoe hoger het risico.

Alert voor symptomen

Het is hoe dan ook aangewezen om altijd alert te blijven voor symptomen die op een hartaanval kunnen wijzen. Zoals kortademigheid, druk op de borst, armen of schouders, pijn op de borst die kan uitstralen naar de nek, de armen en de rug, misselijkheid, zweten enzovoort.

Vaak worden deze symptomen niet herkend en denken slachtoffers dat ze iets fout gegeten hebben. Ook andere mensen in de buurt hebben er vaak geen idee van wat het slachtoffer overkomt.

De symptomen zijn ook niet bij iedereen dezelfde. Ze wisselen naargelang de omstandigheden.

Het is daarom geen slecht idee om het onderwerp eens ter sprake te brengen bij een volgende visite aan je arts. Zeker voor wie een verhoogt risico loopt.

Bewegen helpt Wie ontslagen werd, hoeft echter niet passief af te wachten of hij of zij door een hartinfarct (of een ander acuut hart- en vaat probleem, zoals een beroerte) getroffen zal worden.

Wat meer bewegen heeft immers vrij snel een zeer goed effect op de conditie van je hart en bloedvaten. Hoe fitter je bent, hoe kleiner gemiddeld de kans is op ernstige hart- en vaatproblemen.

Dat geldt zelfs voor hartpatiënten. Door meer te gaan bewegen, daalt hun sterfterisico aanzienlijk.

Maar er is meer dan dat, wie meer gaat bewegen, voelt zich al snel wat gelukkiger en kan stress en spanningen gemakkelijker van zich afzetten.

Wetenschappers discussiëren constant over hoeveel je daarvoor moet bewegen. Sommige stellen dat je best iets onderneemt dat constant je aandacht vraagt zodat je gedachten geen tijd krijgen om weer af te dwalen naar de gebeurtenissen die je overkomen zijn.

Maar een uurtje wandelen of een eindje fietsen kunnen ook al voor een positief effect zorgen, het hoofd verluchten en er toe bijdragen dat je weer extra zin krijgt in het leven.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content