Ontkenning huidkanker leidt tot vroegtijdige sterfgevallen

03/04/14 om 15:19 - Bijgewerkt om 15:19

Heel wat Europeanen met vermoedelijke symptomen van huidkanker stellen een consultatie uit. Dit is erg zorgwekkend, want een latere diagnosestelling leidt tot een vroegtijdig overlijden.

Ontkenning huidkanker leidt tot vroegtijdige sterfgevallen

Test huidkanker © Thinkstock

Het ontkennen van mogelijke huidkanker en het uitstellen van een consultatie zijn een steeds groter probleem. Want het uitstellen van een consultatie veroorzaakt een latere diagnosestelling en leidt tot vroegtijdig overlijden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Europese en Belgische dermatologen van Euromelanoma.

Euromelanoma, een pan-Europese preventiecampagne tegen huidkanker, ondervroeg tussen november 2013 en januari van dit jaar 459 dermatologen in 26 Europese landen. Meer dan 80 procent van de ondervraagde dermatologen stelde een toename van het aantal huidkankers vast.

Slechts 1 op de 3 Belgische patiënten wist op welke tekenen van potentiële huidkanker ze moesten letten. In Europa is dat slechts 1 op de 5 patiënten. Het is ook zorgwekkend dat meer dan 77 procent van de dermatologen vaststelde dat hun patiënten een consultatie uitstelden, zelfs nadat ze vermoeden dat het ging om huidkanker.

2.500 melanomen

"Dit uitstel heeft een grote impact op mensen met een verhoogd risico op huidkanker. De ondervraagde dermatologen gaven aan dat in het geval van melanoom, meer dan de helft van de levens gered had kunnen worden als de behandeling vroeger was opgestart", luidt het. Jaarlijks worden er in Europa 80.000 nieuwe melanomen vastgesteld. In België zijn er jaarlijks circa 2.500 melanomen en 18.000 non-melanoma huidkankers.

"Deze cijfers tonen aan hoe belangrijk het is om enerzijds de mensen te informeren over de gevaren en de (voor)tekenen van huidkanker zodat ze tijdig kunnen consulteren", stelt dokter Maselis van Euromelanoma België. "Anderzijds moeten we er alles aan doen om het uitstellen van de consultaties te verminderen. Veel soorten huidkanker kunnen immers succesvol behandeld worden als ze tijdig gedetecteerd worden."

Vooral mannen ouder dan 50 ontkennen

Deze onderzoeksresultaten bevestigen de bevindingen van het eerder gepubliceerde World Cancer Report 2014 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Daarin wordt het kapitale belang van een vroege detectie eveneens onderstreept om wereldwijd het aantal kankergevallen een halt te kunnen toeroepen. Een gebrekkige kennis van de symptomen en gevaren van huidkanker was de grootste reden van het uitstellen van een consultatie: 56 procent van de Belgische dermatologen bevestigt dat.

Toch bleek ook dat bijna 18 procent van de melanoompatiënten wel vermoeden dat ze een kanker hebben, maar toch de consultatie uitstellen. "Deze ontkenning kost levens, zeker bij mannen ouder dan 50 jaar. Deze laatste groep bleek het meest consultaties uit te stellen omwille van ontkenning", aldus Maselis.

Euromelanoma organiseert van 19 tot 23 mei in 33 landen een simultane campagne. Doel: een zo groot mogelijk publiek bereiken, onder wie de meest kwetsbaren: de mannen boven de 50 jaar. In België geven dermatologen een week lang gratis huidonderzoeken weg. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners