Onrust over borstimplantaten in België

09/01/12 om 07:29 - Bijgewerkt om 07:29

Ook bij ons groeit de onrust over de omstreden borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP. Tientallen vrouwen lieten borstprotheses inplanten die kunnen lekken.

Zeker 150 Belgische vrouwen lieten zich een borstimplantaat van het Franse bedrijf PIP aanmeten, schrijft Het Nieuwsblad. Het bedrijf PIP (Poly Implant Prothese) kwam in opspraak omdat de prothesen bij heel wat vrouwen begonnen te lekken.

Goedkoop

Het bedrijf gebruikte goedkope silliconen in plaats van medisch verantwoord materiaal. De Franse minister van Volksgezondheid Xavier Bertrand riep tienduizenden vrouwen op om de implantaten te laten verwijderen.

Lekkende implantaten

Ook bij ons groeit de onrust, schrijft De Standaard. Officieel lieten vijf vrouwen de borstimplantaten chirurgisch verwijderen. 'Wij hebben alleen weet van de gevallen van lekkende implantaten,' zegt Ann Eeckhout van het Federale Agentschap voor Geneesmiddelenen Gezondheidsproducten. 'Alleen dan zijn artsen verplicht ons dat te melden.'

'Ik heb de voorbije maanden vier PIP-implantaten verwijderd,' zegt plastisch chirurg Filip Vermeulen van het AZ Sint-Lucas in Brugge. 'Deze week komt er nog een patiënte op consultatie en ik weet van collega's dat zij er ook hebben gedaan.'

Volgens de Corelio-kranten lieten in ons land de meeste vrouwen een borstprothese van PIP inplanten in de omstreden Maldegemse privé-kliniek Body en Face. Die is intussen failliet. De plastisch chirurg die de operaties uitvoerde, moest in Nederland twee privéklinieken sluiten, onder meer als gevolg van fout gelopen borstvergrotingen. (EE)

Lees meer over:

Onze partners