Onkelinx lanceert plan tegen aids

14/10/13 om 06:05 - Bijgewerkt om 06:05

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx lanceert een plan tegen aids. Het is onder meer de bedoeling om de ziekte op te sporen in het uitgaansmilieu.

Onkelinx lanceert plan tegen aids

Laurette Onkelinx © Frédéric Pauwels

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx lanceert een federaal plan tegen aids. Dat zal een vijftigtal actiepunten bevatten, waarbij het vooral de bedoeling is af te stappen van de politiek correcte benadering, maar daarentegen "de ziekte recht in de ogen te kijken", zo schrijven Le Soir en Sudpresse.

Bij de vaststellingen die in het plan naar voren worden geschoven, staat onder meer dat één patiënt op twee Belgisch is, dat de overdracht van de ziekte bij mannelijke homoseksuelen fors toeneemt en dat er een grote groep zieken afkomstig is uit Sub-Saharisch Afrika. Eén van de geplande maatregelen is het opvoeren van het opsporen van de ziekte. Dat zal niet enkel uitsluitend in de medische sfeer hoeven te gebeuren. Bedoeling is de straat op te trekken, bijvoorbeeld in het uitgaansmilieu.

Het plan zou ook een einde moeten maken aan de bestaande limieten alvorens een behandeling wordt toegekend, om te komen tot een individuele oplossing in functie van meer criteria dan enkel het aantal immuuncellen in het bloed van de patiënt. Ook is sprake van campagnes die aangepast zijn aan verschillende risicogroepen. (Belga/EE)

Onze partners