Onkelinx beveelt verwijdering van PIP-implantaten aan

01/02/12 om 17:21 - Bijgewerkt om 17:21

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx volgt de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) op.

Onkelinx beveelt verwijdering van PIP-implantaten aan

© AFP

Onkelinx beveelt patiënten met borstimplantaten geproduceerd door de firma PIP aan deze te laten verwijderen.

De HGR wijst erop dat geen enkel verhoogd risico op kanker werd aangetoond. Maar de raad stelt dat de siliconen omhulsels en de gel die ze bevatten niet overeenstemmen met het erkenningsdossier en dat de PIP-implantaten een abnormaal risico vertonen op scheuren, waardoor irriterende gel zou gaan lekken wat ontstekingsreacties kan veroorzaken.

Om de 6 maanden een MRI-onderzoek
Daarom volgt de Hoge Gezondheidsraad de eerdere aanbeveling van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) om de gescheurde implantaten dringend te laten verwijderen.

Wat de nog ongeschonden implantaten betreft, beveelt de HGR aan om ze binnen een redelijke termijn en zonder overhaasten te laten wegnemen. Voor de patiënten die deze verwijdering weigeren, beveelt de HGR een verscherpte follow-up aan, met om de 6 maanden een MRI-onderzoek.

377 mensen met implantaten Volgens het FAGG zouden in België minstens 377 mensen implantaten van het omstreden Franse bedrijf PIP dragen. De protheses zouden gevuld zijn met een irriterende siliconengel die niet geschikt was voor medisch gebruik.

In Frankrijk werden reeds 2.500 klachten ingediend en adviseerde de regering de 30.000 vrouwen die de borstimplantaten kregen om deze te laten verwijderen.

De oprichter van Poly Implant Prothèse (PIP) is intussen opgepakt en beschuldigd van onvrijwillige slagen en verwondingen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners