Onderzoekers vinden vereenvoudigde ivf-methode uit

09/07/13 om 12:29 - Bijgewerkt om 12:29

Limburgse onderzoekers hebben samen met Amerikaanse collega's een techniek ontwikkeld om baby's te verwekken via een vruchtbaarheidsbehandeling die nog geen 200 euro kost

Onderzoekers vinden vereenvoudigde ivf-methode uit

© Thinkstock

De vermaarde fertiliteitsdokter Willem Ombelet van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk heeft samen met Amerikaanse collega's een techniek ontwikkeld om baby's te verwekken via een vruchtbaarheidsbehandeling die nog geen 200 euro kost.

Aangezien deze ivf-methode normaal 10 keer duurder is, opent ze perspectieven voor kinderloze koppels in ontwikkelingslanden, aldus Ombelet.

Onderzoekers van de University of Colorado, de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk hebben deze goedkope ivf-techniek ontwikkeld met het oog op het helpen van miljoenen onvruchtbare koppels in ontwikkelingslanden. Een twaalftal baby's zijn al succesvol via deze methode ter wereld gekomen. "Dit is meteen het bewijs dat een geavanceerde vruchtbaarheidsbehandeling meer betaalbaar en dus wereldwijd toegankelijk kan worden", zegt professor Willem Ombelet (ZOL/UHasselt).

In vele ontwikkelingslanden is onvruchtbaarheid niet alleen een medisch maar ook een sociaal probleem. Volgens de Wereldgezonheidsorganisatie kampen er wereldwijd 200 miljoen koppels mee.

Waar in de Westerse wereld door ivf (in vitro fertilisatie) zo'n 5 miljoen baby's konden geboren worden, verhindert de kostprijs dat in minder begoede streken een soortgelijke vruchtbaarheidsbehandeling kan plaatsvinden. En dus gingen Willem Ombelet en zijn team op zoek naar een goedkoper alternatief.

"De vereenvoudigde ivf-methode luidt een nieuw tijdperk in de geschiedenis van ivf in en zal doeltreffende behandelingstechnieken beschikbaar maken voor een groter deel van de onvruchtbare wereldbevolking", aldus Ombelet. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners