‘Om bacteriële resistentie in te perken, is gepast gebruik van antibiotica in ziekenhuizen nodig’

© iStock

Uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat er grote verschillen zijn tussen landen op vlak van antibioticagebruik.

De helft van alle gehospitaliseerde patiënten in Afrika en Azië en een derde van de patiënten in Europese ziekenhuizen krijgen antibiotica toegediend. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in tientallen landen, geleid door de Universiteit Antwerpen. Grote verschillen dus, en door het gevaar op bacteriële resistentie wordt daarom opgeroepen om verstandiger voor te schrijven.

Van meer dan 100.000 patiënten in 335 ziekenhuizen in 53 landen werd in het kader van de Global Point Prevalence Survey (PPS) het antibioticagebruik van de patiënten onder de loep genomen. De bedoeling van het onderzoek is om het bewustzijn rond het probleem van bacteriële resistentie en ongepast gebruik te vergroten.

Tweedelijnsantibiotica

Uit de studie bleken grote verschillen tussen landen en continenten. “In Azië en Afrika wordt aan een op de twee gehospitaliseerde patiënten antibiotica toegediend, terwijl dat in Europa een op drie is”, klinkt het. “Uit de studie komt duidelijk een sterke correlatie naar voren tussen antibioticagebruik en bacteriële resistentie. Daarom is het dringend nodig om goede praktijken vast te leggen voor gepast gebruik van antibiotica in ziekenhuizen als we de bacteriële resistentie willen inperken.”

Vooral tweedelijnsantibiotica zouden overmatig worden gebruikt, zoals vancomycine in Noord-Amerika en meroprenem in Azië en Noord-Amerika. Wereldwijd blijkt ceftriaxon het meest gebruikte antibioticum. Voorts zouden “slechts” in een op de drie gevallen diagnostische tests worden uitgevoerd om te zien welke behandeling de beste is. Het onderzoek kan volgens de UAntwerpen helpen om verbeterprogramma’s op te zetten, onder

Het onderzoek werd gesponsord door bioMérieux, een in Frankrijk beursgenoteerd bedrijf gespecialiseerd in diagnostische tests. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content