Oekraïne wil zwangere vrouwen die drinken of roken beboeten

© Reuters

Als het van de Oekraïnse regering afhangt, riskeren zwangere vrouwen die betrapt worden met een biertje, een glas wijn of een sigaret binnenkort een boete van 8 euro.

Het wetsvoorstel doet heel wat stof opwaaien, niet in het minst bij mensenrechtenactivisten.

Volgens de regering in Kiev verliest de bevolking gezondheid en intellectuele vermogens als gevolg van het overmatig drankgebruik van haar toekomstige moeders. Hun ongezonde leefgewoonten zouden bijdragen tot de biologische achteruitgang van de bevolking.

Er ligt een wetsvoorstel op tafel dat een boete van 8 euro voorziet voor zwangere vrouwen die betrapt worden op rook- of drinkgedrag. Een niet onaardig bedrag in Oekraïne, waar het gros van de inwoners nog geen 200 euro per maand verdient. De dreiging van een boete zal vrouwen stimuleren gezondere leefgewoonten aan te nemen, menen de artsen die het wetsvoorstel ondersteunen.

Discriminatie, zeggen mensenrechtenactivisten. Alcohol en sigaretten zijn slecht voor iedereen, niet alleen voor zwangere vrouwen. Oekraïne zou beter werk maken van een algemeen rookverbod in openbare plaatsen, waaronder restaurants en openbaar vervoer in plaats van de focussen op toekomstige moeders.

Hoog opgeleid is risicofactor Terwijl iedereen weet dat roken en drinken tijdens de zwangerschap slecht is voor de baby, blijken veel Europese vrouwen daar niet echt van wakker te liggen. Hoog opgeleide zwangere vrouwen nog minder dan andere. Steekproefgewijs krijgt men stilaan zicht op het drinkgedrag in de zwangerschap. Dat is niet mis. In Dublin drinkt 65 procent van de zwangere vrouwen overmatig, in Barcelona 45 procent, in Canada de helft en in Nederland 35 tot 50 procent.

Veel vrouwen beseffen niet dat kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld 1 glas per dag) al fysieke of mentale schade bij het ongeboren kind kan veroorzaken. Kàn, want alcohol zorgt niet altijd voor problemen. Bij de ene zijn enkele glazen per week al te veel, een andere drinkt zonder aantoonbaar effect op de foetus. Bijgevolg is het zeer moeilijk om een veilige ondergrens voor alcohol in de zwangerschap te bepalen. Helemaal niets drinken is de enige veilige optie.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content