Obesitaschirurgie verlaagt risico op diabetes met 80 procent

21/11/14 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

Een Britse studie bevestigt de doeltreffendheid van obesitaschirurgie, ook bariatrische heelkunde genoemd, om het ontstaan van type 2-diabetes te voorkomen. De behandeling heeft als eerste doelstelling de drastische verlaging van voedselinname, maar zou ook het risico op diabetes bij zeer obese patiënten met 80 procent kunnen verlagen. Dat schrijft Artsenkrant.

Obesitaschirurgie verlaagt risico op diabetes met 80 procent

De operaties moeten gepaard gaan met meer lichaamsbeweging en gezonde voeding. © Reuters

Om tot die conclusie te komen heeft een team van het Londense King's College jarenlang 2.167 obese volwassenen gevolgd zonder diabetes, die een heelkundige ingreep hebben ondergaan, evenals 2.167 obese volwassenen die geen operatie ondergingen. Ze werden gemiddeld 2,8 jaar lang opgevolgd, sommigen zelfs tot 7 jaar.

Uiteindelijk bleek dat slechts 38 patiënten van de 'groep heelkunde' diabetes ontwikkelden ten opzichte van 177 in de controlegroep.

Bedenkingen

Die studie bevestigt de gunstige resultaten van de bariatrische heelkunde voor de preventie van type 2-diabetes bij patiënten met ernstige en morbide obesitas. Prof. Martin Gulliford en zijn collega's voegen er wel aan toe dat die operaties moeten gepaard gaan met meer lichaamsbeweging en gezonde voeding.

In een bijgaand commentaar heeft dr. Jacques Himpens, bariatrisch chirurg aan het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zijn bedenkingen bij de studie. "Vele vragen blijven onbeantwoord", denkt hij. "Er zijn nog meer bewijzen nodig om de endocrinologen te overtuigen."

Luc Ruidant (Artsenkrant)

Lees meer over:

Onze partners